Женска кошаркашка репрезентација Србије у суботу у раним јутарњим часовима путује у Хрватску, где ће у Забоку у недељу од 18.00 (TV SK 2) часова одиграти против домаће Хрватске прву утакмицу у квалификацијама за Евробаскет 2023. године. На пут креће свих 15 играчица које су вредно радиле у претходних шест дана у Београду.

-Нови је тим и не можемо у овом тренутку да причамо о могућностима. Оно што је битно је да оне добро раде и да имају добру радну енергију. Играчице које имају већ неког искуства у репрезентацији су сасвим фино увеле младе снаге у причу која је другачија од оне летос, јер су оне сад у првом плану и оне треба да дају кошеве. Искрено, оне треба да разговарају на терену и да покажу да ли су спремне за овако нешто, да ли су спремне за овај ниво. Чињенично играју добро у клубовима, показују напредак од летос, када су биле са нама четири месеца на овај или онај начин. То је доста времена и зато је то био моменат када су стварно направиле велики помак. Сада им иде оно најзанимљивије, хајде да их пустимо да причају, ја се надам да ће то бити позитивно. Сада су стварно оне важне и од њих све зависи – истакла је селектора репрезентације Србије Марина Маљковић.

Јуче је одигран први меч у групи у коме је Хрватска у Ботевграду победила Бугарску са 84:73.

До краја квалификација играће се још два прозора – у новембру 2022. и фебруару 2023. године, када Србију очекује двомеч са Бугарском, односно дуел са Хрватском у Србији.

38 репрезентација бори се за 14 места на Еуробаскету 2023. године где ће се наћи поред домаћина Израела и Словеније. Пласман ће из квалификација обезбедити 10 репрезентација – победника група, као и још 4 најбоље другопласиране екипе.