Женска кошаркашка репрезентација Србије завршила је базичне припреме на Златибору, где се вредно радило претходне три недеље на стицању форме и снаге. Околности нису биле једноставне, с обзиром на то да је екипа комплетирана тек пре три дана. Са друге стране, селекторка Марина Маљковић одлучила је први пут да младим снагама пружи могућност тренирања у репрезентацији и једномесечни улазак у њен систем рада, тако да базични део припрема за Европско првенство и Олимпијске игре завршава чак 29 играчица.

У склопу припрема, обављено је и вакцинисање свих репрезентативки и чланова стручног штаба, како би тим што спремније дочекао искушења овог лета на Европском првенству и Олимпијским играма.

– Пре свега, веома сам срећна што смо успели да организујемо вакцинисање свих играчица и чланова стручног штаба нашег тима. Поносна сам што смо тим чином показали сви заједно висок степен социјалне одговорности и бригу за здравље читавог друштва, околине, па и за сопствено здравље, што је предуслов у врхунском спорту. За мене као тренера је увек изузетно важна одговорност мојих кошаркашица, као и поверење које влада међу нама. У питању је изузетно висок ниво свести свих чланова женске кошаркашке репрезентације Србије о потреби да буду вакцинисани – истакла је селекторка српских кошаркашица Марина Маљковић.

Она је истакла захвалност Влади Републике Србије, што су сви чланови женске кошаркашке репрезентације Србије имали могућност да бирају коју вакцину желе да приме и у ком термину, с обзиром на то да су играчице у Србију на припреме стизале из неколико наврата.

– Такође желим да се захвалим и Заводу за биоциде у Београду и Дому здравља у Чајетини, који су нам изашли у сусрет и максимално помогли да све девојке буду вакцинисане што пре и да буду спремне за Европско првенство и Олимпијске игре – закључила је селекторка Марина Маљковић.

Репрезентација Србије од 17. јуна учествује на Европском првенству у Валенсији, где ће у групној фази за противнике имати тимове Италије, Грчке и Црне Горе. Месец дана касније, наше најбоље кошаркашице играће на Олимпијским играма у Токију, а противнице у групној фази биће тимови Канаде, Шпаније и Кореје.