Мушка У17 репрезентација Србије отпутовала је у Малагу где ће од 2. до 10. јула учествовати на Светском првенству. То право наш тим је остварио као првак прошлогодишњег ФИБА Челенџера у Новом Саду.

Пред пут у Шпанију, селектор Драгољуб Аврамовић одредио је којих 12 играча ће носити дрес Србије на Светском првенству. То су: Огњен Станковић, Андреј Мушицки, Ђорђе Ћурчић, Матија Милошевић, Митар Бошњаковић, Асим Ђуловић, Павле Николић, Лазар Гачић, Богољуб Марковић, Данило Дожић, Виктор Микић и Филип Јовић.

Уз селектора Аврамовића, у стручном штабу су и: помоћни тренери Томислав Томовић и Марко Спасић, кондициони тренер Марко Ласковић, физиотерапеут Милан Босић и тим менаџер Миленко Тепић.

Пре приче о ономе што следи, селектор Аврамовић је желео да нагласи:
Заиста сам задовољан како су протекле припреме и како су играчи били мотивисани и спремни за рад. Задовољан сам атмосфером међу њима. У смислу вољног момента и тог тимског дуга, ништа се није променило у односу на прошлогодишње окупљање овог тима.

Затим се осврнуо на припреме:
Одиграли смо шест припремих утакмица. Две са Словенцима, па против Француске и Шпаније на туриниру у Шпанији, потом и две са селекцијом Египта, у завршној фази припрема у Београду. Све играче који су били на ширем списку смо проверили. Наравно, увек је најтежа ствар када треба одредити којих 12 ће ићи на такмичење. Надам се смо урадили праву ствар и да смо одабрали играче који су спремни да на овом Светском првенству дају све од себе, као што је био случај прошле године у Новом Саду. Наравно, увек остаје жал што на такмичење не може да крене 15 или 16 играча.

У овом делу приче, Аврамовић је желео да нагласи:
Жао нам је што тројица играча из прошлогодишњег ростера нису са нама. Они су нас посетили на тренингу, што је још један од доказа како је добра атмосфера у тиму и како су сви они схватили репрезентацију на начин да свако треба да да максимум, без обзира колико игра.

На такмичењу у Малги Србија ће прву рунди играти у А групи, где ће нам ривали бити: Француска, Канада и Нови Зеланд. Почињемо против Француске, 2. јула, од 15,45 часова. Све мечеве могуће је пратити на званичном сајту и друштвеним мрежама ФИБА.
Ако кренемо по именима, Француска и Канада су јако квалитетне репрезентације у сваком узрасту, не само до 17 година. Нови Зеланд је дошао овде као трећи са Шампионата Азије. Али, идемо утакмицу по утакмицу. Знамо да је група тешка – каже селектор.

Према систему такмичења, све екипе из прве рунде ићи ће даље. Овај део се игра због „расподеле“ стартних позиција пред нокау фазу.
Због тога ће најважнија утакмица бити осмина финала, где ћемо да се укрстимо са неким из Б групе, где су Шпанија, Доминиканска Република, Јапан и Литванија. Већ смо урадили анализе ривала, знамо све екипе, почели смо да припремамо момке и психички и тактички за те утакмице. Али, идемо утакмицу по утакмицу, у добром расположењу. Сваки меч има своју тежину. Надам само се да ће момци, као и прошле године у Новом Саду, и сада дати свој максимум. Да ли ће то бити довољно за медаљу или за неки утешини пласман, видећемо – поручио је Аврамовић.

А група
Нови Зеланд
Србија
Француска
Канада

Прво коло (2. јул)
13,15: Нови Зеланд – Канада
15,45: Француска – Србија

Друго коло (3. јул)
13,15: Србија – Нови Зеланд
15,45: Канада – Француска

Треће коло (5. јул)
13,15: Нови Зеланд – Француска
15,45: Србија – Канада