Дворана „Радивој Кораћ“ у Београду била је у недељу 9. маја домаћин квалификација за „FIBA U15 Skills Challenge“ за дечаке узраста до 15 година.

ФИБА је одлучила да, услед новонастале ситуације у целом свету због Ковид пандемије, организује такмичење које би изгледало као он-лајн дуел две репрезентације у кошаркашким вештинама. Наиме, дечаци се такмиче на сличан начин који већ годинама можемо да гледамо током НБА Ол стар викенда. Овога пута, екипа од пет дечака има задатак да правилно дода лопту (кроз специфичну мету), дриблингом око чуњева савлада одређени простор, да би погодили из пуне брзине шут са линије слободних бацања и са врха „капице“.

Ово такмичење ФИБА је први пут организовала прошле године, али за категорију дечака и девојчица узраста од 17 година, због чињенице да услед светске пандемије није било могуће одржавање ФИБА Светског првенство за наведени узраст. Тест је успео, али је старосна граница померена на ниже, те се ове године такмиче петнаестогодишњаци.

Репрезентација Србије је „снимила“ своје мечеве које ће ФИБА видео едитовати и уклопити са наступима наших противника у квалификационој групи: репрезентација Белорусије, Албаније и Холандије. Поред групе у којој се налази наша репрезентација, постоје још две квалификационе групе (са четири и пет екипа) које ће на крају (са нашом групом) дати десет екипа које ће представљати Европу на финалном светском „FIBA U15 Skills Challenge“ такмичењу на коме ће укупно учествовати 32 екипе из целог света.

Репрезентацију Србије чинили су следећи играчи: Филип Јоксовић (Бањица Мега), Саво Дрезгић (Партизан), Душан Ерић (Младост Чачак), Урош Шупут (Дунав Апатин) и Алекса Здравковић (ИБЦ).

У случају проласка на Светско ФИБА такмичење, Србија ће следеће дуеле имати током октобра ове године.