Кошаркашка репрезентација Србије је вечерас почела са уводним тренинзима у склопу припрема пред последња два меча прве фазе квалификација за одлазак на Светско првенство 2023. Званичан старт припрема биће 23. јуна, а до тада ће селектор Пешић и његови сарадници радити са играчима који су раније завршили сезону и којима је потребан увод у максималне напоре такмичарског ритма у квалификацијама.

Тим на који ће селектор рачунати у овом квалификационом „прозору“ биће комплетиран пред званичан старт припрема, а листа кандидата за национални тим тренутно изгледа овако:

Алекса Аврамовић, Алекса Ускоковић, Алекса Новаковић, Огњен Јарамаз, Данило Анђушић, Милош Теодосић, Вања Маринковић, Дејан Тодоровић, Немања Дангубић, Урош Трифуновић, Дејан Давидовац, Немања Бјелица, Балша Копривица, Бориша Симанић, Марко Јагодић-Куриџа, Филип Петрушев, Душан Ристић, Марко Пецарски, Бобан Марјановић, Никола Јовић.

Прва два дана, српски национални тим ће се припремати у Београду, а у том периоду ће бити организована и конференција за медије којом ће квалификациони прозор бити и званично најављен. У суботу, 25. јуна, репрезентација Србије путује за Ниш где ће наставити са припремама. У среду, 29. јуна, тим Србије путује из Ниша за Ригу, где ће 30. јуна играти против Летоније. Након утакмице, репрезентација се враћа у Ниш где ће 3. јула од 21 час дочекати репрезентацију Белгије.

На четири одигране утакмице до сада, тим Србије има 3 победе и један пораз, а наредне две утакмице су од велике важности пред другу фазу квалификација јер се остварени резултати преносе у новоформирану групу у којој ће Србија, Летонија и Белгија одмерити снаге са тимовима Грчке, Турске и Велике Британије. Од тих шест тимова, само три ће изборити пласман на Светско првенство 2023.