Женску кошаркашку репрезентацију Србије после девет месеци очекују нови званични мечеви. У квалификацијама за Европско првенство, које је на програму наредног јуна, наш тим ће у Истанбулу у четвртак 12. новембра од 16.00 сати одиграти меч против Литваније, да би два дана касније у истом термину имао дуел против домаћина Турске.

Селекторка Марина Маљковић за ову акцију окупила је 14 играчица, које од понедељка тренирају у новобеоградској „Хали спортова Ранко Жеравица“.

– Знали смо да је овај квалификациони прозор најтежи, јер имамо две утакмице на страни. Чека нас тежак посао, јер уколико желимо да одемо на Европско првенство, морамо да победимо и Литванију и Турску, а видели сте пре годину дана какав је противник Турска и како смо их једва добиле у Београду. Нема никаквих изговора, већ ћемо покушати да урадимо најбоље у датом тренутку и да обавимо посао који је испред нас – рекла је селекторка Марина Маљковић.

Све екипе ће бити у необичној ситуацији, јер ће се широм Европе овај квалификациони „прозор“ играти у затвореним „балонима“. Селектори ће имати додатне проблеме, с обзиром на то да су се тек поједине лиге играле редовно, а доста играчица нема довољан број утакмица „у ногама“.

– Свесне смо тешког гостовања, али смо се све ове године спремале за то. Драго ми је што смо поново на окупу и што можемо да се припремимо за оно што нас чека у  Истанбулу. Познајемо оба ривала и, уз добар приступ и нашу препознатљиву игру, надамо се позитивном исходу – истакла је Јелена Брукс.

Селекторка Маљковић је за ову акцију позвала следеће играчице: Ивон Андерсон, Јелена Брукс, Соња Васић, Катарина Зец, Невена Јовановић, Сара Крњић, Николина Милић, Јована Ногић, Александра Станаћев, Драгана Станковић, Теодора Турудић, Александра Црвендакић, Саша Чађо и Маја Шкорић.

Ново име је Ивон Андерсон, која се са системом рада Марине Маљковић упознала пре неколико сезона у Галатасарају.

– Ми смо у претходне две године пратили сваку кошаркашицу на планети која има српски пасош и оне најинтересантније смо тестирали и проверавали. У овом тренутку догодила се потпуно иста ситуација као и када сам 2015. године пред Европско првенство у Будимпешти осетила потребу да доведем Данијел Пејџ. Сматрам да је пред два велика такмичења у 2021. години нашем тиму потребно нешто ново. Ивон је сличан карактер као и Данијел, како у кошаркашком, тако и у људском смислу. Игра на позицији плејмејкера, долази из кошаркашке породице и има ону црту која је потребна да буде део ове групе девојака – истакла је Марина Маљковић.

Српске репрезентативке после три тренинга у Београду у уторак путују у Истанбул, где ће у потпуно затвореним условима одиграти две квалификационе утакмице против Литваније и Турске.

– Окупиле смо се у мало чудним условима и тренутној ситуацији, али морамо да се што пре навикнемо на то и да се фокусирамо на наш задатак, а то је игра. Чекају нас две тешке утакмице. Спремићемо се што боље, како би на терену Маринине замисли преточиле у позитиван резултат – закључила је Невена Јовановић.

Србија води у групи Е после тријумфа пре годину дана против Турске у Београду 59:56 и Албаније у Драчу 139:34. До краја квалификација, почетком фебруара Србија треба да дочека Албанију и Литванију. Пласман на Европско првенство оствариће победници група, као и пет најбољих другопласираних тимова.