Женска кошаркашка репрезентација Србије у четвртак од 16.00 часова одиграће прву од две квалификационе утакмице за ЕП 2021. у „балону“ у Истанбулу. За противника у дворани „Ахмет Џомер“ имаће врло неугодну репрезентацију Литваније, која је у прве две утакмице квалификација уписала победу и пораз. Уз репрезентацију су у Истанбулу и председник КСС Предраг Даниловић и потпредседница за женску кошарку Ана Јоковић.

– Наше играчице у овом тренутку имају много мање утакмица у ногама ове сезоне него Литванке. Водећих шест-седам играчица литванске репрезентације играју у тимовима и лигама које ове сезоне нису прекидане због Ковида, тако да имају до сада осам до десет одиграних утакмица. То, нажалост, није случај са нашим кошаркашицама, које су одиграле много мање мечева. То нам представља проблем, али ни први, ни последњи пут када је репрезентација  Србије у питању да имамо неке чудне ситуације испред нас. Покушаћемо да се супротставимо томе и да изнесемо причу до краја. Како је свима, тако и нама… Знате да сам особа која не трпи никакву врсту кукњаве и плача, већ гледам само да нађем решења. То је мој посао. Ти нередовни тренинзи знају да буду велики проблем. Код нас нема Тине Крајишник, ето ни Ана Дабовић због повреде није са нама у овом циклусу. Није имала редовне тренинге у француском првенству и повредила се. Упркос свему томе ми, наравно, идемо као и увек на победу. Покушаћемо да нађемо решење, да се супротставимо Литванији и изнесемо наше предности на сто – истакла је селекторка Марина Маљковић.

Ново име у нашем тиму је тридесетогодишња Ивон Андерсон, плејмејкер италијанске Венеције.

– Веома сам узбуђена и почаствована што сам постала део овог тима и државе. Фокусиране смо на припреме. Очекујемо потешкоће, јер ћемо играти против тимова који имају сјајне играчице. Ми се спремамо и стварамо добру хемију. Изаћи ћемо на терен, играти чврсто и представљати државу најбоље што знамо. Играла сам за Марину у Галатасарају пре четири године. Изузетно је ценим. Мислим да је једна од најбољих, ако не и најбољи тренер у Европи. Када ми је понудила прилику да будем део репрезентације Србије, нисам размишљала ни тренутка. Мој посао је само да додам моје квалитете на оно што је она већ изградила да бисмо остварили циљеве, освајале медаље и биле успешне – каже Ивон Андерсон.

Велику борбу у дуелима са Литванијом очекује и Саша Чађо. Она верује у добру припрему наше екипе на тренинзима пред утакмицу.

– Сигурна сам да ћемо да добијемо све инструкције којих треба да се придржавамо како бисмо победиле Литванију. Неће бити лака утакмица као ниједна до сада, али дошле смо да се боримо и да прикажемо најбољу могућу игру. За разлику од нас Литванија је веома висок тим и мислим да је наша предност наша велика агресивност и брзина, тако да ћемо се потрудити да то искористимо што боље – тврди Саша Чађо.

Ивон Андерсон истиче да је изузетно поносна што је постала члан репрезентације Србије.

– Кошаркашка култура у Србији је једина на свету која може да се упореди са оном америчком. То довољно говори колико ценим српску кошарку. Пратила сам стално на великим такмичењима, увек сам била навијач и дивила сам се колико паметно играју српски тимови и колико увек дају максимум. Никада не смете да потцените Србију. Увек ће представљати огроман изазов сваком противнику и увек од Србије очекујем да ће победити. То сам и ја научила да ценим, да увек гурам себе напред и радим напорно како бих константно напредовала и попорављала се, чак и у мојим годинама. Мој отац је кошаркашки тренер на колеџу, тако да сам увек била близу кошарке. Шалим се често да никада нисам добила прилику да заволим нешто друго. Све што сам имала је кошарка, мајка ме је водила на тренинге, ја сам се заљубила у кошарку и увек сам желела да будем успешна – закључује Ивон Андерсон.

Утакмицу Литванија – Србија директно ће преносити РТС на Првом програму у четвртак од 16.00 часова. Србија води у групи Е после тријумфа пре годину дана против Турске у Београду 59:56 и Албаније у Драчу 139:34. До краја квалификација, почетком фебруара Србија треба да игра против Албаније и Литваније. Пласман на Европско првенство оствариће победници група, као и пет најбољих другопласираних тимова.