СРБИЈА – ИТАЛИЈА 86:94 (28:20, 23:25, 17:21, 18:28)

У осмини финала Европског првенства у Берлину, Србија је поражена у дуелу са Италијом и тако је завршила учешће на Еуробакету.

Почело доста нервозно на обе стране, Италијани су се углавном ослањали на шут споља, а после три минута било је 7:7. После две тројке Маринковића и поена Лучића било је 16:7, а прва двоцифрена предност дошла је у 6. минуту после „3+1“ Калинића – 20:9. Сјајан је био Јокић кога су Италијани буквално тукли, али му нису могли ништа. Држао је ривал прикључак захваљујући скоку у нападу, смањили на 20:26, а на прву паузу се отишло при резултату 28:20.

Жестоко је кренула и друга деоница, Јокић је одржавао десетак поена предности,а после тројке Јагодића-Куриџе у 14. минуту било је 38:24, али је Мели погодио две тројке и прихватљив минус. Погодио је Фонтекио тројку и потпуно вратио „Азуре“ у меч у 17. минуту – 36:42, а онда још једном за 43:46. Погодио је одлични Мицић тројку и на велики одмор смо отишли са „плус 6“ – 51:45.

Отворили смо трећи период игре тројком Калинића, па Јокића за 57:47. Смањио је поново тројком Фонтекио на 59:55, а клупа Италије добила је нову техничку, што је аутоматски било искључење за тренера Поцека у 26. минуту, при резултату 61:57. Изједначили су Италијани први пут после две тројке Списуа у 27. минуту на 63:63, а онда новом тројком истог играча и повели 66:63. Одговорио је тројком Јагодић-Куриџа, па Јокић са два пенала и на последњу паузу отишли смо са 68:66.

Поново је Спису погодио тројку, па Мели двојку (68:71), остали смо без решења у нападу, а Спису још једном тројком донео ривалу 74:68. Полонара је са две тројке подигао на великих 82:70 на 5:51 до краја. Погодио је Јокић „3+1“ (74:82) на 4 минута до краја. Није Мицић погодио за три, па ни Калинић, Мели је погодио два бацања за 84:74. Поново је Јокић смањио (76:84), али је и Мели био прецизан са пенала за 86:76 на 2:34 пре краја. Покушавао је наш тим до краја да стигне Италијане, али су они одржавали предност углавном са линије пенала. Подигао је Фонтекио са „2+1“ на 91:79 на мање од два минута пре краја и тада је већ било јасно да Италија иде у четвртфинале.

Комплетну статистику можете видети овде

https://www.fiba.basketball/sr/eurobasket/2022/game/1109/Serbia-Italy#|tab=boxscore

ИЗЈАВЕ

Владимир Лучић

– Добро смо почели утакмицу, највећи део првог полувремена радили шта смо хтели… У другом делу смо промашили много отворених шутева што нас је унервозило. Они су погодили сваку тројку и добили на самопоуздању. Слабији противници из групе су прошли даље, и Финска и Пољска, имали смо и праве провере у припремама, довољан број тешких утакмица за ово што је било вечерас. Дозволили смо им да одреагују на шоу њиховог селектора код искључења и онда су заслужено славили.

Светислав Пешић

– Италија је одиграла изванредно, били су свежи, пре свега је одлучила физика. Не смем превише да причам шта нас је све пратило кроз ове припреме, то до сада нисам, јер није ни потребно. Ако бих почео на ту тему, рекли бисте да тражимо изговоре. Много играча је испало из тима током припрема, имали смо повреде, болести, неки су се вратили, неки не. Када дође оваква једна утакмица, немамо права да кажемо да ћемо сигурно да добијемо ту утакмицу. Морамо да будемо оптимисти и да квалитет покажемо на терену, када смо у добром физичком стању можемо да свима да играмо. То смо показали против Турака у Турској, или против Грка код нас. Било је доста добрих утакмица… Милутинов је на свежину одиграо изванредно против Пољака, али за неки континуитет, десет дана није тренирао, био је под температуром, па Вања и тако даље… Не тражим изговоре, анализираћемо шта смо могли боље да урадимо.

Шта се догодило у другом полувремену?
– Не бих рекао да су играли као прошлог лета у Београду, било је сасвим другачије… За континуитет у игри потребан је континуитет у одбрани. Имали су превише отворених шутева и подигли су самопоуздање, нама је било доста тешко. Наша игра се не своди само на одбрану, али је то база за оно што се дешава у нападу. Изгубили смо стрпљење у нападу, промашили смо неке шутеве које иначе погађамо, али не постоји само један разлог за пораз у оваквим утакмицама, одлучује неколико ствари.
Мора то све сад да се анализира, тек се завршила утакмица, да видимо шта смо добро урадили, шта нисмо. Сви смо разочарани, тужни, то је кошарка… Ми смо права екипа, вечерас нисмо били победници, али верујем у ове момке, показали су изванредан однос према репрезентацији, према сваком тренингу и сарадњи коју смо имали.
Фантастична група момака и мени је било огромно задовољство. Имамо одличан тим, доста смо напредовали, играли смо добру кошарку… Када овако изгубите и не прођете даље, сви су разочарани. Уверен сам да имамо добре играче, посебно ови овде, још неки који нису са нама, видећемо…
Ово је само једна утакмица…