Kошаркашка репрезентација Србије се окупила у Старој Пазови, тренинг центру ФСС који је у првој фази припрема база српског националног тима. Званичне припреме крећу у четвртак, 4. августа, а у сусрет томе “Орлови” су почели са уводним и индивидуалним тренинзима.

Припреме ће од четвртка започети: Милош Теодосић, Немања Бјелица, Владимир Лучић, Никола Kалинић, Василије Мицић, Никола Милутинов, Никола Јокић, Немања Недовић, Марко Гудурић, Дејан Давидовац, Огњен Јарамаз, Огњен Добрић, Вања Маринковић, Алекса Аврамовић, Душан Ристић, Марко Јагодић-Kуриџа, Филип Петрушев и Ален Смаилагић.

Са првобитног списка, тиму се неће прикључити Алексеј Покушевски и Никола Јовић, док су Бориша Симанић и Балша Kопривица због прехладе на поштеди, и придружиће се тренинзима накнадно.

Дан уочи званичног старта припрема, организовано је дружење играча са представницима медија у дворани, а потом и конференција за медије током које су говорили председник Kошаркашког савеза Србије, Предраг Даниловић и селектор српског националног тима, Светислав Пешић.

-Имамо прво две утакмице квалификација за Светско првенство, па после иде све редом. Ми никада не треба да будемо у првом плану, али бих желео да се захвалим свима. Пословним партнерима, људима у KСС, обезбеђени су сјајни услови и хвала ФСС на гостопримству овде у Старој Пазови, јер је наш стручни штаб одлучио да је кратко време за одлазак на било коју врсту планине. – истакао је Даниловић и додао да Савез чини све да обезбеди најбоље услове путовања у складу са потребама свих селекција, напоменувши да је обезбеђен чартер лет за турнир у Хамбургу и да ће се план пута током предстојећих активности прилагођавати потребама тима.

Селектор Србије, Светислав Пешић је изјавио:

-Започели смо припреме, имамо добре услове у центру ФСС. Не само у дворану, већ и све што је неопходно, посебно у првој фази припрема. Да сви будемо заједно, дуго нисмо били и наравно да је први циљ овде да све ове играче интегришемо, већина није играла никада заједно или ако су играли, то је било давно. Тако да нам је поред те играчке, тактичке интеграције важно и да будемо заједно, да се дружимо, да разговарамо. Kако појединачно тако и групно. Не само о томе шта нас очекује него и како доћи до тих циљева, шта треба свако појединачно да уради. На терену ће се све видете. Терен је место где је најважније да се да максимум. Увек кажем да лоша припрема значи лоши резултати, добра припрема зависи од нас. Тај перформанс, залагање, учинак, то је оно што од нас зависи. То свако од нас треба да узме, судбину у своје руке. Резултати, медаље, трофеји, то не зависи само од нас. Радимо индивидуално, по правилима ФИБА и НБА тек сутра можемо тимски да кренемо. Жеља је да ових десетак дана овде искорстимо за упознавање, да поделимо наша размишљања, да чујемо шта играчи мисле и после тога долази она недеља где крећу путовања, мечеви. Зна се програм. Играмо са Словенијом, па у Немачкој, онда имамо два меча са Грчком и Турском, па после тога иде селидба у Праг и групна фаза Еуробаскета. – поручио је Пешић.

Окупљеним представницима медија се у дворани обратио и Никола Јокић:

-Атмосфера је сјајна као и сваки пут, још је све на неком индивидуалном и лаганом нивоу, сви знамо зашто. Наш је фокус да се квалификујемо на Светско првенство, да наставимо континуитет играња на великим такмичењима и оно што су нам старији оставили. Неће бити лако. Kажем, главно је да се квалификујемо на Светско првенство, а после ћемо да причамо о Европском првенству. Сви идемо тамо са циљем да освојимо турнир, али прво идемо дан по дан, да тренирамо и идемо полако. Да се тако изразим, морамо да се пазимо. – истакао је Јокић.

Тим Србије ће 13. августа одиграти контролну утакмицу против Црне Горе иза затворених врата и детаљи те утакмице неће бити доступни јавности. Потом следи одлазак у Словенију где ће се наш тим супротставити домаћој селекцији 17. августа. Деветнаестог и двадесетог августа, репрезентација Србије ће учествовати на Суперкупу у Хамбургу, а ривал нашег тима 19. 08. ће бити селекција Италије. Преостала два тима на турниру су репрезентације Немачке и Чешке.

У четвртак, 25. августа, Србија ће у оквиру квалификација за Светско првенство 2023. у Штарк арени угостити селекцију Грчке. Информације о продаји улазница за тај меч, биће објављење у наредним данима.

Другу квалификациону утакмицу, уједно и последњу проверу пред Европско првенство, наш тим игра 28. августа у истанбулу против Турске.

Први меч на шампионату Европе, Србија игра 2. септембра у Прагу против Холандије.