Репрезентација Србије, после слободног дана на Европском првенству у Прагу, у понедељак 5. септембра у 21.00 игра трећи меч против Финске.

Селектор Светислав Пешић после вечерњег тренинга изашао је пред представнике медија.

– Имали смо добар тренинг, који нам увек фали када су овакви турнири, јер се игра сваки дан. Првенство Европе траје дуго и важно је задржати тензију, озбиљност, приступ, и као што смо рекли, ми смо за време боравка у Прагу у процесу унапређивања тимске и индивидуалне форме. Овај тренинг је био важан, наравно акценат се даје да играмо против Финске, али истовремено користимо и један већи део тренинга да унапређујемо нашу игру, и са аспекта одбране и напада. Што се тиче Финске, вама је познато да је последњих година постала озбиљна селекција, они су њихови национални јунаци, прати их публика, не кажем да нас не прате, него да Финску прате где год се игра. Они доживљавају ЕП као посебан изазов и то ми сви знамо. Финска је екипа са правим карактером, не само физичким и када је у питању борбеност, наравно да је то база, али су напредовали и технички и морално верују у тренера, у то што раде. Није ни чудо што су презентовали модерну кошарку после тешког пораза од Израела. То је за њих била једна од најважнијих утакмица у групи, али видели сте како су се вратили сјајном колективном игром. Одиграли су једну од најбољих утакмица од свих репрезентација које су на првенству, ту рачунам и остале групе. Очекује нас тим без великих звезда, изузев Марканена и Салина. Салина морам да истакнем, кључ је њихове игре, веома је искусан, дуго година је носећи играч у шпанској лиги. Агресивни су у одбрани и контранападу, имају самопоуздање, рука им је стално у правцу шута. Само један играч није шутирао у ове две утакмице за три поена, тешко их је бранити, јер имају петице и четворке које ролају испод коша, излазе на шут, тако да то је карактеристика Финске и видели смо колико је било Пољацима тешко да одбране.

Да ли је Финска најтежи противник у групи?

– Не бих говорио ко је најтежи, Пољаци су пали, они су играли доста добрих утакмица у припремном периоду, са Грчком и Турском. Имају комплетан тим, високе, ниске кошаркаше, шутере, али необична су екипе. Израел и Финска су екипе које су за сваког противника неугодне, јер немају тачно одређене позиције – он је на позицији центра, овај на позицији четворке, тројке… Овде је све разбацано да некада не знаш ко игра коју позицију. То је проблем у организацији одбране и то исто важи за Израел. Некако ми је утисак да нам је увек лакше против екипа где можемо лакше решити тај меч-ап, овај држи овај овога, то је та позиција. Морамо да одиграмо добру утакмицу да нам не би побегли из руке – објаснио је Пешић.

На питање када стиже Никола Милутинов, који није са екипом допутовао у Праг, Пешић је рекао:
– Није добио место у авиону за вечерас, па ће доћи сутра ујутру јер Европско првенство није толико важно… Они у авиону нису имали место. Чекао је три дана и сада долази. Трећи дан чекамо да уђе у авион, али никако да уђе.