Мушка „А“ репрезентација Србије сутра започиње другу фазу квалификација за одлазак на Светско првенство 2023. У распродатој Штарк Арени, „Орлови“ дочекују репрезентацију Грчке од 20.00 часова, а због контрола на улазима, Kошаркашки савез Србије апелује на навијаче да раније дођу у дворану.

У сусрет сутрашњем мечу, одржана је конференција за медије у Штарк Арени, на којој су говорили селектор Светислав Пешић и капитен Владимир Лучић.

Селектор Пешић је уочи сутрашњег дуела изјаво:

–       Не бих потцењивао то што је наша екипа у првим прозорима у првој рунди урадила, кроз ту прву рунду је прошло 23 играча, то није било добро, јер нисмо могли да остваримо никакав континуитет, јер је кошарка тимски спорт. Тренер је имао прилику и да види шта се дешава овде у Србији. Да се види шта нам је остало од потенцијала и који су то момци који могу да нас представљају и сада смо добили комплетни увид, јер да тога није било можда не би ни знали да неки играчи постоје. Да се не помисли лоше, наравно да је то такмичење и та прва рунда није била селекција за будућност за оне следеће ОИ после Париза, не гледамо толико далеко, али је објективно да је и тим момцима и стручном штабу било тешко да направе континуитет. Играли смо против две веома јаке репрезентације, Летоније и Белгије. Али за ту нашу екипу без континуитета, играли смо против репрезентација које су боље од нас. То су и показали. Нисам толико лош тренер као што мислите. Али нисам ни толико добар да можемо да ишамарамо обе те репрезентације за два дана. Мало бих вас овом причом увео да размишљате о нашој кошарци, јер морају да се сагледају и реалне могућности. Никакав овде није увод да се тражи извињење, наш први циљ није било да вршимо селекцију, него да победимо. На тих 23 играча почиње друга рунда. Ово сада, дошло је 8 нових играча, значи са 31 играчем играмо ове квалификације. То није лако ни играчима ни тренерима, гледамо да из тога направимо колико можемо позитивну ситуацију. Мислим да смо успели кроз ове припреме у августу да се скупимо да пробамо да направимо тимску хемију која је основа за врхунске резултате и ту смо на путу да се сваки дан поправљамо, и у заједничкој комуникацији већ постајемо да тако кажем тим. Надамо се да ће се то можда видети против Грчке. Грчка никада није имала репрезентацију као што је сада у историји. Они су имали чувену генерацију са Јанакисом и Галисом, то је одавно заборављено, али ова генерација која се скупља на неки други начин и то је најбоља репрезентација коју Грчка има. Они су сигурно најозбиљнији кандидат за медаљу на Евробаскету, у комплетном су саставу, имају атлетику, брзину, не само Јанис него и оба буразера, овај центар Kостас посебно. Имају велико искуство, од Слукаса, Kалатеса, Папаниколауа, ту су још два играча која немају име Kалатеса и Слукаса, али су прошли и сито и решето на које морамо да обратимо пажњу, то је Аграванис и Kаселакис. Све је то једна добра екипа. Нисмо ни ми лоши, рекао сам већ да се надам да ћемо то што смо урадили. Kада Србија игра у Београду, она је увек фаворит, биће пуна дворана очекујем да нас публика мало подржи због ове наше неуиграности, да нам помогне.

Kапитен Владимир Лучић је изјавио:

–       Дочекујемо одличну екипу Грчке, склопљену од великог броја искусних играча. Атлетски предвођени Јанисом и браћом, физички су једни од најдоминантнијих у Европи. Свесни смо важности утакмице, не само сутрашње, мислим да смо сви свесни важности сваке утакмице, почевши од сутрашње јер желимо да се нађемо на СП које је после и квалификациони турнир за ОИ. Практично победа на наредним мечевима осигурава одлазак на СП, али враћамо се на оно о чему је селектор причао где биће тренутака током сезоне када нећемо бити сви у могућности да наступамо па ће одређени притисак морати да поднесу и други играчи. Сви који су део екипе треба да дају све од себе да успемо.