СРБИЈА – ЛИТВАНИЈА 96:61 (26:18, 34:15, 22:11, 14:19)

У последњем мечу квалификација за Европско првенство у Шпанији и Француској (17-27. јун 2021), женска сениорска репрезентација Србије пружила је сјајну партију и убедљиво савладала Литванију у Истанбулу резултатом 96:61. Наш тим је пре овог меча већ обезбедио пласман на ЕП, и то пети пут узастопно!

Србија је добро отворила меч, а после две тројке Брукс и једне Дабовић у 5. минуту повела 15:4. Блистала је Јелена Брукс, погодила још два пута за три поена, али су се распуцале и Литванке, па су ухватиле прикључак – 20:16, 8. минут. Изабранице селекторке Марине Маљковић на прву паузу отишле су са „плус осам“ (26:18).

Друга четвртина је кренула у истом ритму. Србија је контролисала игру, а после неколико минута без поена на обе стране, погодила је тројку Чађо, а онда и за два Јовановић, за великих 33:18. Наставиле су наше девојке да подижу предност, везала је шест поена Црвендакић, па опет поентирала Јовановић, онда и Крајишник (43:18). Играле су Српкиње сјајно у свим фазама игре, просто млеле противника, подигле и на 30 поена разлике у финишу друге деонице (55:25), па је селекторка Маљковић дала прилику и млађим играчицама Јовани Ногић и Теодори Турудић.

Доминирала је наша репрезентација и на старту другог полувремена и држала од 25 до 30 поена предности. Иоако у овом периоду игре наш тим није био толико ефикасан, Литванике јединоставно нису имале никакве шансе против много квалитетније Србије. Донела је Ногић својом другом тројком до тада највећих 73:40 у 27. минуту, а на последњу паузу отишло се са огромних „плус 38“ – 82:44.

И у последњој четвртини расла је наша предност (85:44, 32. минут). Одлично је погађала Ногић, па Крајишник, разлика готово да није ни падала, па је Србија рутински привела меч крају.

Комплетну статистику можете видети овде

http://www.fiba.basketball/womenseurobasket/2021/qualifiers/game/0702/Serbia-Lithuania#tab=boxscore

#Нашу репрезентацију против Литванки у Истанбулу бодрила је и потпредседница КСС за женску кошарку Ана Јоковић.

ИЗЈАВЕ

Невена Јовановић

– Завршили смо победом, што је најбитније. Иако утакмица није имала такмичарског значаја, за нас јесте. Хтели смо да, како нам је Марина рекла, будемо у првом шеширу, што даље зависи од ФИБА. Осим тога, желеле смо да причу завршимо на прави начин. Победиле смо и наравно да смо срећне. Сад, идемо даље…

Тина Крајишник

– Пресрећна сам, јер мислим да смо већи део утакмице испоштовале оно што се тражило од нас. Пружиле смо максимум, ово је битна победа, јер сад можемо да будемо у првом шеширу. Можемо да се надамо релативно лакшој групи за предстојеће Европско првенство…

Саша Чађо

– Честитам мом тиму на пласману на Европско првенство. Пут није био лак. Ово су мале припреме, пред оне велике припреме које нас чекају пред лето. Надам се да ће све девојке остати здраве и да ћемо имати довољно времена да се квалитетно припремимо за предстојеће такмичење. Будите уз нас!

Фото: ФИБА