СРБИЈА – БЕЛГИЈА 73:74 (21:23, 17:15, 22:15, 13:21)

Мушка сениорска репрезентација Србије у поново пуној нишкој дворани „Чаир“ поражена је против Белгије у драматичној завршници, у којој је недостајало и мало среће да се стигне до победе у последњем мечу прве рунде квалификација за Светско првенство 2023.

Утакмица је почела од момента где је дан раније прекинута због проблема са осветљењем, од 3. минута и резултата 6:3 за госте. Одлично су наши почели, Маринковић је погодио две тројке за 10:8, али су и Белгијанци погађали и држали егал, a на првој паузи и водили 23:21.

У истом ритму почела је и друга четвртина, да би Симанић тројком, па Ристић двојком и слободним бацањем донели вођство Србији – 31:26, 15. минут. Држали су изабраници селектора Светислава Пешића од два до четири поена вишка, али се после неколико грешака нашег тима на велики одмор отишло при нерешеном резултату – 38:38.

Чврста игра обележила је и почетак треће деонице. Поново је резултат био у егалу, уз доста промашаја на обе стране, да би Маринковић тројком, а нешто касније и са два слободна бацања, донео Србији 49:43. Нису гости дозвољавали нашем тиму да се одлепи, али је Аврамовић у 28. минуту погодио тројку за нових „плус шест“ – 54:48, а минут касније Тодоровић за до тада највећих 58:51. На последњу паузу Србија је отишла са 60:53.

Погодио је Тодоровић нову тројку на старту последње четвртине за први двоцифрени плус – 63:53. Није се дала Белгија, али је погодио и Марјановић, па Давидовац тројку за 68:57. Вратили су се гости још једном у живот мини серијом 4:0, коју је прекинуо Јарамаз са „2+1“ (71:61, 35. минут). Смањили су Белгијанци са две тројке на 69:71 три минута до краја. Поново су наши погрешили, а онда и ривал, да би Леконт кошем уз додатно слободно бацање донео предност свом тиму 72:71 два минута пре краја. Фаулиран је Јарамаз на шуту за три, погодио је два пута (73:72), промашила је Белгија тројку, као и Јарамаз. На 38 секунди до краја Леконт је поентирао за 74:73, промашио је Маринковић и Белгијанци су стигли до победе.

Србија наставља такмичење у другој рунди квалификација 25. и 28. августа, у новој групи са Турском, Грчком, Великом Британијом, Белгијом и Летонијом. Три најбоље пласиране екипе после три нова „прозора“ иду на Светско првенство 2023. Резултати из прве рунде се преносе, бришу се резултати са последњепласираном Словачком.

Комплетну статистику можете видети овде

https://www.fiba.basketball/basketballworldcup/2023/european-qualifiers/game/0307/Serbia-Belgium#|tab=boxscore

Табеле група можете видети овде

https://www.fiba.basketball/basketballworldcup/2023/european-qualifiers/groups

Фото галерију можете видети овде

https://disk.yandex.com/d/MeuRu0MD-0t4LQ

РАСПОРЕД

  1. август 2022: Србија – Грчка.
  2. август 2022: Турска – Србија.
  3. новембар 2022: Велика Британија – Србија.
  4. новембар: Србија – Турска.
  5. фебруар 2023: Грчка – Србија.
  6. фебруар 2023: Србија – Велика Британија.

ИЗЈАВЕ

Душан Ристић

– Играли смо добро 35 минута, али смо у последњих пет престали да играмо. Веома је тешко анализирати било шта у овом тренутку. Сви смо разочарани, сви смо дали максимум, али није било довољно у овом тренутку. Белгија је била бољи тим, очигледно су заслужили победу.

Светислав Пешић, селектор Србије

– Честитам Белгији на заслуженој победи. Ми квалификације иначе узимамо као нешто што морамо да играмо, а они као најдужи део такмичења у њиховим земљама. То су два различита прилаза. Жељом, приступом, агресивношћу, тимским духом, можемо да будемо задовољни. Али, желели смо да победимо у сваком случају. Зато смо у неким тренуцима били и превише мотивисани. Желели смо да добијему утакмицу што пре и зато некада нисмо доносили добре одлуке, посебно у нападу. За једну утакмицу која је била тесна све време, 17 изгубљених лопти је превише. Не заборавите да смо играли против веома доброг тима. У сваком тренутку су знали шта желе. Играју дуго заједно. Ми смо покушали жељом, мотивацијом, агресивношћу, уз подршку људи из дворане. Није било довољно. Нисмо доносили најбоље одлуке. Они су направили 9:0… Из превелике жеље да што пре завршимо утакмицу, нисмо доносили добре одлуке у нападу. Можда је требало ја да мало више преузмем одговорност, да ја позовем  неки напад. Да тражим од играча да играју нешто друго.

Какав наставак такмичења очекује, упитан је Пешић.

–  Наша ситуација је била ванредна и пре овог прозора, ништа се није променило. Сви заједно, играчи и тренери, морамо да знамо да само са добрим припремама можемо да компезујемо недостатак уиграности. Ја сам то већ рекао, али све што кажем, то се пребацује као да тражим некакве разлоге. Ми смо у Србији, знамо како гледамо на поразе. Еуфорични смо у обе ситуације. Наравно да и сада знам где се налазимо. Биће тешко. И пре почетка прозора сам  рекао да је наша ситуација алармантна, да не може да рачунао на све играче, на те најбоље. А немамо довољно времена за било какве припреме, што се и видело. Било је и добрих ствари, било је и наших грешака. Грешака тренера и играча, али то је саставни део игре. Нисмо имали континуитет. И у Риги смо играли до једног момента, а онда смо изгубили снагу, почели смо да правимо грешке. Имали смо много изгубљених лопти. Толико лош тренер нисам, али, играти за тако кратко време са играчима који долазе из различитих клубова, са жељом да играју за репрезентацију, а играш против Белгије. Наравно, то није најбоља репрезентација у Европе, није то Шпанија или Француска које доминирају последњих година, али, Белгија има уиграност. Ми то немамо. Покушали смо да великим ангажовањем играча то на неки начин компезујемо. Међутим, није нам успело. Остаје нам да видимо како даље. Мораћемо сви заједно да размислимо, и ови који су овде и они који нису. Не можемо да изађемо само зато што смо Србија. Видели сте са каквим самопоуздањем је играла Белгија против нас. Нису се узбудили ниједног тренутка. Без обзира на нашу жељу, која није мањкала, потребно је нешто више.

У првом следећем прозору чекају нас Грчка и Турска.

– То су две утакмице које, ако желимо да идемо на Светско првенство, морамо да добијемо. Морамо да добијемо сваку, као да је задња. И треба се припремити за то. Имаћемо дуже да радимо и да се припремимо за те утакмице. Једну по једну, па онда Европско првенство.

Да ли сада очекујете општу мобилизацију, клубова, играча, свих фактора у српској кошарци?

– Никада није добро када се изгуби, нико не воли да изгуби. Али ми у Србији се мало пувамо и мислимо да смо још увек најбољи на свет. А, нисмо. Дефинитивно. Морамо да будемо свесни наших могућности. Играмо са екипама које имају огромно искуство. Можда немају квалитет, немају НБА играче, немају чак ниједног који игра Евролигу, али играју по француским клубовима, по шпанским. Стављени су у систем. Никад није добро када се изгуби. Боље је да се победи, па да се из тога извуче поука. Пре свега ми који смо ту. Али овај пораз је један знак да сви морамо да се збијемо и да схватимо да се резултати које сви очекујемо од репрезентације не постижу на овај начин. Успехе нећемо видети. Можда то неко може боље, али ја не могу…