ЛИТВАНИЈА – СРБИЈА 71:82 (14:14, 13:25, 22:27, 22:16)

У првом мечу другог „прозора“ квалификација за Европско првенство 2021, који се игра у „балону“ у Истанбулу, репрезентативке Србије су у дворани „Ахмет Џомерт“ сигурном игром савладале Литванију и остале непоражене са три победе из три меча!

Наше девојке су добро отвориле утакмицу и после два и по минута повеле 5:0, али су Литванке брзо ухватиле прикључак. Међутим, сјајна Соња Васић је поново направила разлику (7 од првих 9 поена Србије), а после поена расположене Невене Јовановић било је 11:4 у 7. минуту. Ипак, Литванке су направиле серију 10:1 и повеле 14:12, а на први одмор се отишло при нерешеном резултату – 14:14.

Разиграла се на старту друге деонице Александра Црвендакић, везала шест поена и донела нам после непуна два минута 20:16. Захваљујући чврстој одбрани нашег тима, после друге тројке одличне Црвендакић, а онда и тројке Васић, Србија је подигла на 30:18. Расла је предност нашег тима, још једном је за три погодила Црвендакић (15 поена), па Шкорић, за великих 37:18 у 17. минуту. Успеле су ривалке до полувремена да смање минус, па су изабранице селекторке Марине Маљковић на велики одмор отишле са „плус 12“ – 39:27.

Ушла је на почетку треће деонице Андресон у добар ритам и донела у 24. минуту 51:34, али су се Литванке серијом 10:0 потпуно вратиле у меч – 44:51 (26. минут). Одговорила је Сара Крњић са пет поена, па Васић тројком и Црвендакић са два слободна бацања и поново смо имали 17 поена вишка – 61:44. На последњу паузу отишло се при резултату 66:49 за Србију.

Поново су се Литванке понадале преокрету у првом делу последње четвртине, када су смањиле на 58:68 у 35. минуту. Тада је Јелена Брукс преузела иницијативу, подигла на 75:63, али су се противнице држале. Уследиле су две узастопне тројке Невене Јовановић два минута пре краја (81:67), па је практично све било решено и Србија је славила заслужену победу.

Следећу утакмицу наше најбоље кошаркашице играју против домаћина Турске на истом месту, у суботу 14. новембра 2020. такође од 16.00 часова.

Србија води у Е групи са скором 3-0, а до краја квалификација, почетком фебруара Србија треба да игра против Албаније и Литваније. Пласман на Европско првенство оствариће победници група, као и пет најбољих другопласираних тимова.

Комплетну статистику меча можете видети овде

http://www.fiba.basketball/womenseurobasket/2021/qualifiers/game/1211/Lithuania-Serbia#tab=boxscore

# Нашу репрезентацију у Истанбулу бодре председник КСС Предраг Даниловић и потпредседница КСС за женску кошарку Ана Јоковић.

ИЗЈАВЕ

Марина Маљковић, селектор Србије

– Сигурно је мало непријатно и чудно играти ове утакмице кад екипа није спремна. Видели сте и сами оно што сам вам рекла у припреми утакмице, да су играчице и једног и другог тима недовољно спремне, лиге се не играју, тако да свакако та кошарка није нешто лепа за око… Играли смо лоше тих уводних пет минута, али смо успели брзо да урадимо оно што смо се договорили. Доста смо грешили, највише из разлога који сам вам навела, јер играчице нису спремне онако како репрезентација Србије уме да буде спремна. Ипак, на нашу срећу, имали смо више позитивних тренутака и трудили смо се да издржимо са трчањем и у овој новој ситуацији изнесемо све до краја. Понављам, доста смо грешили, али смо, гледајући целу утакмицу, спровели оно што смо се договорили.

Соња Васић

– Мислим да се види да нисмо уигране и да нисмо имале много времена да радимо. Онако је на неки бљесак и на тренутке деловало као да смо то ми. онда су се опет дешавали падови у игри. У сваком случају задовољне смо победом, али реално није то то. Мислим да би са неким нашим уобичајеним ритмом ово била убедљивија утакмица. Али, с обзиром на целу ситуацију, мислим да је најбитније да смо победили. Реално, немамо ни много времена да анализирамо ово, већ морамо одмах да се окрећемо утакмици против Турске у суботу.

Александра Црвендакић

– Тешка утакмица за нас, имали смо проблем у скоку. Мислим да смо то током утакмице поправили, јер смо нашом борбеношћу надокнадиле те недостатке. Сматрам да можемо много боље да играмо и да покажемо бољу игру против екипе Турске. С обзиром да нисмо имале много тренинга, сматрам да смо опет добро одиграле и наравно да је ту још велики простор за напредак.

Ивон Андерсон

– Добро смо се бориле. Имале смо план утакмице. У ситуацији где смо имале само неколико тренинга, па и да нисмо у могућности да играмо због ситуације са вирусом Ковид-19, урадиле смо оно што смо хтеле. Само је потребно да наставимо да напредујемо и да се упознајемо. Требало би да из овог меча узмемо оне добре ствари и применимо их на утакмици против Турске.

ФОТО: ФИБА