ТУРСКА – СРБИЈА 72:79 (11:26, 17:21, 27:18, 17:14)

У другом мечу четвртог „прозора“ квалификација за Светско првенство 2023, репрезентација Србије је у Истанбулу, у препуном „Синан Ерден Дому“, остварила вредну победу против Турске!

Наш тим боље је отворио меч, сталожено је правио разлику и после четири минута игре 9:0 водио 16:7. Одлично су играли наши момци, убрзо стигли и до прве двоцифрене предности (19:9), а онда и до 21:9, па је селектор Турске Атаман морао да затражи тајм-аут. Ипак, Турцима то није помогло, није било решења за сјајног Јокића, па је на крају прве деонице било 26:11 за нас.

У истом ритму кренула је и друга деоница, после „2+1“ Лучића било је 32:13. Тргли су се домаћини, направили серију 8:0 и смањили на 32:21 у 16. минуту. Ипак, поново смо се одлепили на „плус 15“ (38:23), да би Калинић уз звук сирене погодио са више од пола терена и обезбедио Србији великих 47:28 на полувремену.

Добро смо кренули и у трећој четвртини, држали двадесетак поена вишка. Међутим, Турци су погодили три тројке и ухватили прикључак у 25. минуту – 43:52. Водила се у овом периоду жестока борба за сваки поен, Србију није служио шут, па је меч био отворен. Лучић је у 27. минуту добио техничку, која је уједно била и пета лична грешка, што је био велики хендикеп за екипу селектора Пешича. После три пенала, Турци су пришли на 48:55. Погодио је битну тројку Гудурић, па онда и Јагодић-Куриџа, за повратак лепе предности – 63:50. На последњу паузу Србија је отишла са десет поена вишка – 65:55.

Турска је појачала одбрану у последњој четвртини, поново се вратила – 60:66, а Осман у 32. минуту смањио на 62:66. Први кош из игре Србије у овој деоници била је тројка Гудурића (69:62, 34. минут). Судије су потпуно изгубиле компас, после неколико чудних одлука на обе стране и два промашаја нашег тима, погодио је Калинић, па сјајни Осман погодио тројку и „2+1“ за изједначење 71:71 на 3:25 до краја. Измислиле су судије фаул Јокићу, Калинић реаговао за техичку, после :чега је Осман грубо фаулирао Гудурића. Калинић је погодио тројку за

75:72, а Осман га фаулирао у нападу. Коркмаз је фаулирао Гудурића, он је погодио оба пута за 77:72 на 1:12 до краја. Два пута је промашио Шенгун, на другој страни поентирао Јокић за 79:72 и исход је могао да се наговести. Пет шутева у завршници нису искористили домаћини, па је почело велико славље Србије.

Комплетну статистику можете видети овде

https://www.fiba.basketball/sr/basketballworldcup/2023/european-qualifiers/game/2808/Turkey-Serbia#tab=boxscore

# Уз репрезентацију су у Истанбулу били председник КСС Предраг Даниловић и генерални секретар Златко Болић, док су „Орлове“ бодрили и Богдан Богдановић и Новак Ђоковић.

# Ова утакмица била је 100. у дресу репрезентације за Николу Калинића.

ИЗЈАВЕ

Марко Гудурић

– Веома битна победа. Опет смо показали карактер. Мало смо друго полувреме лошије отворили, али можда и није лоше да мало осетимо тај притисак пред Европско првенство. Да наставимо да градимо наш ситем…

Марко Јагодић Куриџа

– Имали смо савршено прво полувреме, тешко је објаснити шта се десило после, вратили су се… Показали смо карактер што је важно, срећан сам због тога.

Светислав Пешић

– Честитке мом тиму. Веома важна победа за нас. Првих 20 минута је рецепт како желимо да играмо на Европском првенству. Тада је одбрана била одлична, најбоља до сада. Играли смо и веома паметно у нападу. Веома паметно! Али то није изненађење за мене, знао сам да имамо талента у нападу, и да треба да још пар пута поновимо одбрану из првих 20 минута. Зашто смо у другом полувремену изгубили ритам утакмице заслужан је турски тим. Они нису имали другу опцију. Ризиковали су са брзим шутевима, играли веома агресивно у одбрани, на ивици фаула. Не могу да кажем да је сваки контакт био фаул, али били су веома агресивни. То је разлог зашто смо изгубили контролу утакмице. Али, у смислу наше припреме за Европско првенство, то није ни тако лоше. Као што је Куриџа рекао, веома је важно да смо се вратили. Нисмо само показали ментални карактер, већ смо у последњих пет минута тачно знали шта желимо да играмо у нападу. То је још једна позитивна ствар за мене.

Photo by FIBA