У „Кући кошарке“ данас је свечано обележено 25. година постојања Међународног кошаркашког кампа Каста.

Овом приликом, бројним угледним гостима из света кошарке и представницима медија, о кампу основаном 1998. године који успешно ради већ 25 сезона, говорили су генерални секретар КСС Златко Болић, директор међународног кошаркашког кампа Каста Срђан Стојановић и професор доктор Миливоје Каралејић, творац програма кампа Каста.

На почетку, присутнима је приказан леп филм о кампу Каста, да би затим присутне први поздравио Златко Болић…

– Чак 25 година трајања није мала, већ фантастична ствар. Видели сте колико је хиљада десе прошло кроз Касту, колико је требало труда, времена, организације… Најискреније честитам, желим да Каста траје још дуго, да сви уживају у њему, јер су Срђан Стојановић и његови сарадници показали да знају како се квалитетно ради. Желим свима срећне новогодишње празнике и пуно здравља.

Када је Кошаркашки савез Србије пре четири године одлучио да лиценцира кошаркашке кампове у Србији, Каста је прва добила сертификат – знак квалитета КСС. Директор кампа Каста Срђан Стојановић свакако је најзаслужнији за постојање овог сјајног кампа.

– Тражећи праву реч која објашњава мој и став мојих најближих сарадника, можда је најближа – привилегија. Привилегија је што су челници Кошаркашког савеза Србије и свих регионалних савеза издвојили време да буду данас овде. Привилегија је и место где обележавамо овај јубилеј, у „Кући кошарке“ одакле су испраћене све наше репрезентације на велика такмичења. Мала је реч привилегија што имам прилику да се испред великог тима људи данас вама обраћам. Од почетка смо имали јасан циљ и жељу за сарадњом са кровном организацијом. Кренуо сам у ову причу када сам кроз рад стекао знање и искуство, а све увек почиње и завршава се са струком, то је први постулат који сам решио да поставим на Касти. Зато сам позвао уваженог професора Миливоја Каралејића да нам да подршку и напише план и програм рада, који је и данас мерна јединица квалитета и оно што представља главни квалитет због кога се долази на кошаркашки камп Каста. Трудићемо се да оправдамо и одбранимо статус који имамо и останемо дугогодишњи сарадници КСС – објаснио је Стојановић.

У претходних 25 сезона, кроз камп Каста је прошло 28.000 кошаркаша из 850 клубова и укупно 43 земље, а са камперима је радило 1.200 тренера. Ове бројке су импозантне, до њих тешко долазе и у далеко развијенијим земљама са много више становника и неупоредиво већим економским потенцијалом.

Дакле, темељ међународног кошаркашког кампа Каста је струка, највеће богатство и најјача карика. За то је заслужан дугогодишњи шеф катедре за кошарку који је пре 25 година написао план и програм рада кампа Каста који је годинама усавршавао – професор доктор Миливоје Каралејић.

– Пре свега, желим да честитам Срђану, он је ипак главна карика читаве ове приче… Врло ми је тешко да у неколико минута сумирам 25 година рада… Било је пуно енергије, рада, ентузијазма, да би се дошло до овог нивоа. Велики број људи и тренера дао је подршку овом пројекту, Срђан је врхунски менаџер и нормално је да је уложио највише енергије у реализацију и организацију. За ових 25 година Каста је израсла у један камп који је пример како треба да се ради. Данас постоји пуно кампова, али је карактеристика Касте пре свега мој карактери која професија, дакле, никад није било импровизације, креација је била дозвољена у оквиру систематског рада и програма, али никад импровизација, од првог дана… И зато је Каста толико успешна и прва је добила лиценцу савеза, јер се држи високих стандарда и квалитета – рекао је између осталог Каралејић.

На крају, заслужнима су додељене специјалне плакете и пригодни поклони. Награђени су проф. др Миливоје Каралејић, Кошаркашки савез Србије, Кошаркашки савез Војводине, Кошаркашки савез Београда, Регионални кошаркашки савез Централна Србија, Регионални кошаркашки савез Западна Србија, Регионални кошаркашки савез Источна Србија, Регионални кошаркашки савез Јужна Србија, Рашко Косовско Метохијски кошаркашки савез, Канцеларија за Косово и Метохију, Петар Родић, Жељко Бугарчић, Спортски журнал, Кампионе компани, Општина Ивањица, ОШ ”Кирило Савић” из Ивањице, хотел „Парк“ Ивањица, Небојша Крстић, Јован Чучуковић и Бранко Алексић.