У Бања Луци, у хотелу „Босна“, Kошаркашки савез Републике Српске одржао је свечану академију поводом обележавања тридесет година постојања.

Потпредседница КСС за женску кошарку Ана Јоковић и потпредседник за такмичења Душан Пројовић били су гости на овој манифестацији.

На свечаној академији, присутнима се прво обратио Александар Ђурђевић, председник Kошаркашког савеза Републике Српске.

– Пре 30 година, 7. новембра, основан је Kошаркашки савез Републике Српске. Направили смо и монографију овим поводом, а аутор је Жељко Тица. Ту су садржани сви најважнији догађаји, подаци и информације о дешавањима у Савезу током тих 30 година. Захваљујем се свим бившим председницима KСРС, свим људима који су дали допринос да Kошаркашки савез Српске буде оно што јесте данас – велика, стабилна организација са око 90 клубова, између шест и седам хиљада регистрованих играча и играчица – истакао је Ђурђевић.

Председник KСРС посебно се захвалио Kошаркашком савезу Србије на помоћи током свих година постојања KСРС.

Са друге стране потпредседник Kошаркашког савеза Србије Душан Пројовић захвалио се на позиву, те истакао да је сарадња два братска савеза увек била присутна, те да ће бити настављена и у наредним годинама.

– Није куртоазија, заиста сам почаствован и причињава ми велико задовољство што сам ове. Желим да пренесем поздрав свих из Kошаркашког савеза Србије. Овде сам са Аном Јоковић, потпредседницом за женску кошарку и верујте ми да она од свих нас највише воли, поштује и уважава рад на овим просторима. KСС је увек био уз KСРС и сигурно ће тако бити и убудуће. Радимо заједничке акције и огроман успех српске кошарке велика је заслуга и кошаркаша са ових подручја. Тридесет година је озбиљан јубилеј, желим им све најбоље. Треба да буду поносни на тај број година и да у овом смеру наставе и даље – поручио је Пројовић испред Kошаркашког савеза Србије.

Помоћник министра за породицу, омладину и спорт Марио Ђуран истакао је да ће Влада Републике Српске учинити све што је у њеној моћи да настави да помаже рад Kошаркашког, али и других спортских савеза у Српској.

Председник Српске Милорад Додик, који због раније преузетих обавеза није могао да присуствује академији, упутио је честитку поводом јубилеја Kошаркашког савеза Српске у којој је навео да је Савез успео да опстане захваљујући ентузијазму његових оснивача.

– Данас је то респектабилна спортска институција, која окупљајући под своје окриље бројне клубове и играче, испуњава мисију због које је основана – навео је Додик, те изразио наду да ће ова институција наставити да се развија.

Kошаркашки савез Републике Српске основан је 7. новембра 1992. године у Бањалуци.

Текст и фото: КСРС