Протеклог викенда одржана су три 3х3 турнира у оквиру 3×3 Рода првенства Србије.

У суботу 25. јуна на главном градском тргу у Пожаревцу одржан је турнир под називом „3×3 Пожаревац“, који је био један од најмасовнијих баскет турнира у нашој земљи, с обзиром на то да се такмичило укупно 47 тимова распоређених у пет различитих категорија. У једном дану одиграно је преко 70 мечева у различитим узрастима, и то: дечаци У16, девојчице У16, аматери, сениорке и про сениори.

Најбоља у сениорској конкуренцији била је екипа „Нови Сад 3×3“ (Стефан Стојачић – Марко Бранковић – Михајло Васић – Стефан Матић), која је у финалу савладала домаћи тим „Пицерија Теос“ са 21:7. Победници су тако добили шансу да се бори за тирулу шампиона Србије на финалном турниру наше земље.

У финалној утакмици сениорки, као што се и очекивало, видели смо окршај тимова који представљају потенцијалну репрезентацију наше земље. Србија 1 играла је против Србије 2, а овога пута боље су биле девојке из тима Србија 1 које су у финалу славиле 21:18.

У конкуренцији аматера победила је екипа „Покрет социјалиста“, док су код дечака и девојчица бољи од других били тимови „МСМ“, односно „Смедерево 1″.

Важно је напоменути да је цео турнир имао и хуманитарни карактер за пожаревачког суграђанина који је оболео од рака, па су тим поводим многи спонзори донирали финансијску помоћ, као и да је целокупан турнир био подржан од стране управе града Пожаревца, а награде су делили Ана Миљанић и Иван Јоцић.

У недељу 26. јуна у Рачи крагујевачкој, на отвореним теренима средње школе „Ђура Јакшић“, одржан је квалификациони баскет турнир у склопу 3×3 Рода државног првенства Србије под називом „Марко Поло Шумадија опен 3×3“. У конкуренцији сениора најбоља екипа била је „Стар промо тим“ (Филип Пејовић – Филип Симић – Владимир Булатовић – Немања Митић). Они су у финалу прегазили крагујевачку екипу „3×3 Тема Крагујевац“ (Филип Лаловић – Марко Шамановић – Петар Росић – Марко Ђерасимовић) резултатом 21:5, иако су Крагујевчани у групној фази такмичења били бољи са 21:19.

У јуниорској конкуренцији тријумфовала је екипа „Јоцић“ из Свилајнца (Угљеша Новаковић – Марко Шукри – Лазар Шарковић – Алекса Станковић), која је у финалу савладала тим „Ивичини синови“ резултатом 13:9.

Част да додељује веома вредне награде победничким екипа имала је наша прослављена кошаркашица, иначе родом из Раче, Јелена Миловановић, која је и испратила целодневни турнир. Туристичка агенција „Марко Поло“, која је била и главни спонзор овог турнира, потрудила се да обезбеди вредне награде. Победници у сениорској конкуренцији добили су 50.000 динара, другопласирани летовање у Грчкој, на Крфу, са плаћеним путним трошковима, а трећи летовање у Грчкој по избору без путних трошкова. Код јуниора, победници су добили летовање у Грчкој без путних трошкова и спортску опрему КСС.

Баскет се играо и у Ковину, и то од 24. до 26. јуна, где је на терену код Суда одржан Меморијални турнир под покровитељством КСС и ФиБА 3×3 првенства Србије. Овај назив турнира изабран је у знак сећања на све бивше кошаркаше и функционере кошаркашког клуба Раднички, а сам циљ турнира је био промоција кошарке, града, кошаркашког клуба и општине Ковин.

Такмичење је одржано у две конкуренције, за дечаке 2001. годиште и млађе и у сениорској конкуренцији. Учествовале су екипе из Ковина, Смедерева, Пожаревца и Београда, са преко 30 професионалних кошаркаша, а турнир је испратило преко 2.000 људи!

Шампион турнира је екипа „Елдорадо“ из Ковина (Дарко Рнић – Војин Свилар – Ненад Грујевић – Предраг Грујевић), која је у финалу била боља од екипе „Мазохиста“ (Петар Димитријевић – Душан Милошевић – Миљан Дрекаловић – Вукан Пижурица) резултатом 21:11. Трећепласирана екипа „’Курсаџије“ из Пожаревца (Иван Стефановић – Стефан Стефановић – Марко Пејановић – Ђорђе Ћирић), која је славила против екипе „Пекара Клас“ из Смедерева (Петар Шпаровић – Душан Костић – Владимир Вранић – Стефан Торбица) резултатом 21:13.

Финалисти су обезбедили учешће на завршном турниру Војводине, који ће се одржати 17. јула у Зрењанину.