Познате су групе у женској и мушкој сениорској категорији на Светском првенству које ће се одржати од 11-15. октобра у кинеском Гуангжуу.

Србија ће на овој највећој светској смотри имати репрезентацију у мушкој конкуренцији која ће овога пута покушати да освоји најсјајније одличје, с обзиром на то да су на претходном Светском превенству одржаном у Москви 2014. године освојили сребро.

Пут до медаље биће изузетно тежак због чињенице да ће наш тим у својој квалификационој групи А за противнике имати такође освајаче медаља из Москве – репрезентације Катара (злато) и Русије (бронза) и управо ће против ове две екипе и играти првог дана такмичења 11. октобра. Поред наведених репрезентација противници у групи А ће још бити и репрезентације Италије (учесник четвртфинала на Европском првенсву у Румунији одржаном почетком септембра), као и репрезентација Новог Зеланда (чији су јуниори двоструки освајачи Свеског првенства у У18 категорији).

Светско првенство је променило формат у односу на претходна два одржана 2012. у Атини и 2014. у Москви и учешће ће узети само 20 екипа у обе конкуренције (раније је учествовало по 24 екипе).

Такође, након утакмица у групама елиминациона фаза почиње четврфиналом (раније се играла осмина финала као почетак елиминација), што значи да само две првопласиране екипе из сваке од четири групе иду у четвртфинале. Група А у којој се налази наша репрезентација у четврфиналу се укршта са групом Д у којој се, поред домаћина Кине, налазе и репрезентације САД, Холандије, Јапана и Турске.

Подсећамо да ће за репрезентацију Србије наступати четири првопласирана играча на ФИБА 3х3 ранг листи: Душан Домовић Булут, Марко Савић, Марко Ждеро и Дејан Мајсторовић.

Сва дешавања и детаљан распоред утакмица можете наћи на официјелном порталу ФИБА 3х3 такмичења

http://3x3planet.com/, као и на званичном сајту првенства http://www.fiba.com/world/3×3/2016