Квалификациони турнир у Амстердаму, у категорији жена и мушкараца у 3х3 кошарци, за пласман на Европско првенство завршен је на најбољи могући начин по наше репрезентације! Обезбеђен је пласман и у обе сениорске категорије Србија ће у септембру имати представнике у Румунији, где се одржава сениорско Европско првенство.

Женска селекција је на свом првом званичном наступу у овој кошаркашкој дисциплини успела да обезбеди пласман на континентално првенство, савладавши у четвртфиналу репрезентацију Немачке резултатом 14:5. Претходно је наша женска репрезентација у последњој утакмици у групи савладала рерпезентацију Белгије резултатом 21:8, чиме је обезбедила прво место у групи, а самим тим и лакшег противника у четвртфиналу. У полуфиналу су наше даме заустављене од стране Украјине, која их је победила резултатом 20:13. У коначном пласману, Србија је у женској конкуренцији на овом квалификационом турниру завршила као трећепласирана екипа. Подсећамо да је Србија наступила у следећем саставу: Мирјана Бероња, Јелена Максимовић, Марина Марковић и Јована Вукоје, док је стручно лице уз екипу била Оливера Кривокапић. Поред наше репрезентације, са овог турнира пласман на Европско првенство у категорији дама обезбедиле су и Чешка, Украјина и Белгија.

Мушкарци су на најбољи могући начин, са шест победа, без пораза, као првопласирана екипа на турниру обезбедили пласман на Европско првенство. У последњој утакмици у групи против репрезентације Немачке, остварена је победа резултатом 21:7, да би у четвртфиналу и борби за пласман на континентални шампионат наши момци савладали репрезентацију Швајцарске резултатом 17:13. Уследило је полуфинале против репрезентације Русије која је побеђена са 20:11, да би у финалу турнира супериорно били савладани и Холанђани резултатом 22:7. За Србију су на овом турниру наступали: Душан Домовић Булут, Дејан Мајсторовић, Марко Ждеро и Небојша Бошковић, док их је испред КСС пратио Горан Војкић. Поред наше репрезентације, пласман са овог турнира на Европско првенство у мушкој конкуренцији обезбедиле су и екипе Холандије, Русије и Словачке.

На Европском првенству у обе категорије учествоваће 24 екипе из 16 земаља (у свакој категорији по 12 екипа). Србија ће бити једна од шест земаља које ће имати и представнике у обе категорије на Европском првенству (уз домаћина Румунију, Шпанију, Италију, Чешку Републику и Русију).

Снимке свих мечева из Амстердама можете погледати на овом линку

https://www.youtube.com/playlist?list=PLUJgyisN_KcovifYaaX79RGxA1ro-r6BS