Oд 16. до 22. августа, у Ковилову група од 20 дечака, 2007. годишта обавила је мини припреме, после којих је одиграла и две утакмице са одговарајућом селекцијом Словеније, као тест свега урађеног.

О целој акцији, идеји и њеним резултатима, причао је Гордан Тодоровић, стручни сарадник КСС, руководилац Развојно тренажног центра.
– Ово је практично продужени рад РТЦ-а који смо увели. То је један корак напред. На окупу смо имали 20 дечака, како бисмо их увели у више програме рада. Ову генерацију за две године очекује Европско првенство, а појединци ће већ следећег лета конкурисати за тим и у годину дана старијој генерацији.

Како је рекао Тодоровић, овај „продужени рад“ РТЦ има јасну идеју.
– Желели смо да омогућимо дечацима прилику да кроз овакав рад напредују, па и да добијемо јаснију слику на кога може да се рачуна у будућности. Програмски смо се највише бавили организацијом игре, уводили у тај део, да видимо како ће свако од њих у том програму да реагује. Идеја је да видимо колико ко од њих може, па и да почнемо полако са селекцијом. Ради се о 2007. годишту. И кроз те две тренинг утакмице са Словенијом, које смо победили, успешно смо завршили рад. На тај начин смо и у такмичарској форми добили још бољу слику. А играчи су видели шта је то што ће их чекати у будућности, када буду играли за репрезентацију. Осим што овим програмом утичемо и на њихов развој, ово је начин и да се играчи мотивишу, да добију радни елан, па да кроз рад у клубовима наставе да напредују.

Тодоровић није желео да истиче појединце, али је рекао како се ради о талентованој генерацији.
– Дечаци имају потенцијала и квалитета. Очекујемо да ће кроз рад са клубовима наставити да напредују. Наравно, наставићемо да их пратимо. И то не само играче који су били овде, већ и оне који нису били ту. И даље ће се пратити кроз клубове и наше активности, како бисмо имали што бољу слику.

Уз Гордана Тодоровића, овај циклус рада играча до 14 година, обавили су тренери Иван Павловић и Милан Вељковић, уз физиотерапеута Миљана Нићофоровића.