Репрезентација Србије - победници Адеко Купа Екс YУРепрезентација Србије освојила је прво место на „Adeko Kupu Eks YU“ који је вечерас завршен у Љубљани. Изабраници селектора Душана Ивковића су у финалном мечу савладали селекцију Хрватске после ретко виђеног преокрета у последњој четвртини утакмице: Србија – Хрватска 80:71 (18:21, 20:18, 15:21, 27:11). Капитен Ненад Крстић примио је пехар намењен најбољој репрезентацији бивших југословенских република, иако наш тим није блистао већим делом финалног двобоја, али је у тренутцима одлуке показао победнички карактер, борбеност, огромну жељу и одлучност да се бори и неодустаје до последњих секудни меча.

Према очекивањима од самог почетка водила се велика борба за сваку лопту, доминацију у рекету, наметања сопственог стила игре. Селекција Хрватске боље се снашла у уводним минутима сусрета, стекла предност од 7:2. Србија је убрзо узвратила преко капитена Ненада Крстића и Уроша Трипковића. Ипак, Хрвати су успели да добију прву четвртину са три поена предности – 21:18. Селектор Душан Ивковић доста је комбиновао у другом периоду, тражио најбољу петорку и успео да успостави контролу игре и резултата. Србија је углавном у другом делу првог полуврмена била у вођству. Иако, шут није служио нашу репрезентацију, борбени Стефан Марковић је имао неколико одличних дефанзивних акција, а Душко Савановић се у нападу прикључио капитену Крстићу што је донело предност Србији у 19. минуту од 38:34. Хрвати у последњих 60 секудни преко Богдановића и Симона праве серију 5:0 и донесе свом тиму минумалну предност (39:38) после првих 20. минута финала „Adeko Kupa Eks Yu“.

Како су завршили другу, репрезентативци Хрватске су на исти нацин почели трећу четвртину- серијом 5:0. Душко Савановић је са шест узастопних поена успео да у 26. минуту изједначи резултат на 46:46. Међутим, избраници селектора Вранковића наставили су са добром игром и преко разиграних Томића и Богановића стигли у 33. минуту до двоцифрене предности- 67:57. Уследио је тајм-аут селектора Душан Ивковића и бриљантан финиш наше репрезентације. Инцијатори фантастичног преокрета који уследио били су Ненад Крстић и Миленко Тепић који за пет минута постижу 15 поена за вођство Србије 72:69. Сваку наду селекцији Хрватске да може стићи до првог тријумфа у четвртом дуелу са репрезентацијом Србијом распршили су тројкама Душко Савановић и Милош Теодосић у последњим тренутцима меча.

СРБИЈА: Теодосић 4, Тепић 12, Рашић 5, Марковић 10, Трипковић 6, Кешељ, Крстић 16, Перовић 4, Мачван 6, Савановић 17, Марјановић, Милосављевић.

ХРВАТСКА: Томић 13, Поповић 5, Богдановић 17, Стипчевић, Томас 7, Драјпер 4, Симон 10, Маркота 4, Жорић, Андрић, Рудеж, Бараћ 11.

КРСТИЋ МВП, ТЕОДОСИћ У НАЈБОЉОЈ ПЕТОРЦИ

Поред победничког трофеја на Адеко Купу Екс YУ у Љубљани, репрезентативци Србије освојили су још два признања. Капитен Ненад Крстић проглашен је за најкориснијег играча турнира. Поред Крстића у иделаној петорци турнира је и Милош Теодосић. Поред тандема наших репрезентативаца у најбољој петорци се још налазе Горан Драгић (Словенија), Мирза Телетовић (БИХ) и Бојан Богдановић(Хрватска).

ADEKO KUP EKS YU

ФИНАЛЕ: СРБИЈА – Хрватска 80:71

МЕЧ ЗА 3. МЕСТО: Словенија – БИХ 59:52

МЕЧ ЗА 5. МЕСТО: Црна Гора – Македонија 67:57