Репрезентација Србије пласирала се у финале „Adeko Kupa Eks YU“ који се одржава у Љубљани. Изабраници селектора Душана Ивковића савладали су убедљиво селекцију Босне и Херцеговине – 82:61 (25:10, 24:19, 20:11, 10:21) и у уторак од 21:00 час играће против селекције Хрватске (која је победила Словенију са 65:60), за првом место и трофеј на турниру бивших југословенских република.

Иако је до почетка Европског првенства у Литванији остало више од три недеље, а иза наших најбољих кошаркаша је тежак припремни период, одиграли су против селекције БИХ заиста одличну утакмицу. Колективно, несебично, са доста асистенција, офанзивних скокова, чврстом одбраном и разноврсним нападачким комбинацијама експресно су решили све дилеме око победника меча.

Капитен Ненад Крстић је уз несебичну помоћ Милоша Теодосића за само осам минута прве четвртине постигао је 14 поена(шут 7-7), што је уз шест поена Милана Мачвана било довољно за убедљиво вођство- 20:8. За разлику од меча са селекцијом Македоније није било опуштања ни пада концентрације у другом периоду игре. Расположени Милош Теодосић је креирао игру и асистенцијама омогућио Александру Рашићу и Душку Савановићу да се разиграју и још више увећају предност Србије до краја првог полувремена- 49:29.

Српски репрезентативци наставили су одличном одбраном и у трећем периоду игре о чему сведочи само 11 постигнутих поене селекције БИХ. Александар Рашић је у кратком временском интервалу три пута био прецизан у покушајим за три поена што је довело Србију до рекордне предности- 69:40. Последњу четвртину изабраници селектора Ивковића одиграли су нешто слабије, што су репрезентативци Босне и Херцеговине искорситили и серијом успешних шутева за три поена успели да сед изборе за частан пораз.

Сви репрезентативци су добили прилику да играју и упишу се у листу стрелаца. Најефикаснији у нашем тиму био је капитен Ненад Крстић са 16 поена и пет скокова, исти број ухваћених лопти имао је Душко Савановић, али је постигао поен мање. Александар Рашић је убацио 14 поена (четири тројке), док је Милош Теодосић остварио више асистенција (9) него што је постигао поена (7).

– Општа ангажованост играча је била далеко већа него на утакмици са Македонијом. То се не односи само на игру у одбрани, већ и на добру комуникацију током игре и праве реакције у ситуацијама на терену. У првом полувремену смо имали јако висок проценат шута, преко 70 одсто за два и 50 одсто за три поена, што је неуобичајено за ову фазу припрема. Такав шут нам је донео велику резултатску предност већ у првом делу. До краја утакмице смо наставили у истом ритму. Можда смо само на моменте нешто више грешили, па у коначном збиру имамо 15 изгубљених лопти, што ћемо тежити да смањимо. Међутим није битан само број изгубљених лопти, већ њихов однос са бројем асистенција, а ми смо данас имали 20 асистенција – рекао је после утакмице Душан Ивковић.
Селектор Србије је објаснио yа[то ни ве;ерас у саставу није био Немања Бјелица:
– Бјелица неће бити у саставу ни у финалној утакмици и то је договорено са доктором Митровићем. Немања добро ради, данас је тренирао у теретани. Све иде добрим током, јер не треба заборавити да су прве прогнозе биле да на њега уопште нећемо моћи да рачунамо – рекао је Ивковић.

Репрезентативац Србије Душко Савановић, овако је прокоментарисао прве две утакмице на турниру у Љубљани:
– Овако јаки турнири много значе за сигурност и самопоуздање екипе. У првој утакмици са Македонијом било је доста грча код нас играча због неизвесности како ће све изгледати после дугих напорних припрема. Данас је све то било много лакше и сигуран сам да ћемо из утакмице у утакмицу бити још бољи – рекао је Савановић.

Комплетна статистика:
http://www.kzs.si/index.php?id=114&game_id=516293&league_id=9963&season_id=14763#mbt:33-400$t&0=1

СРБИЈА: Теодосић 7, Тепић 2, Рашић 14, Паунић 3, Марковић 6, Трипковић 3, Кешељ 5, Крстић 16, Перовић, Мачван 8 , Савановић 15, Марјановић 3.

БИХ: Гордић, Нешовић, Иконић 6, Бавчић, Васиљевић 4, Кикановић 5, Телетовић 18, Ђедовић 6, Бајрамовић 4, Варда 7, Хоџић, Домеркант 11.