Репрезентација Србије стартовала је победом на Adeko Kupu Eks YUкоји се одржава у Љубљани. Изабраници селектора Душана Ивковића у првој припремној утакмици за Европско првенство у Литванији савладали су селекцију Македоније са 81:73 (29:18,17:29, 17:15, 18:11) . Изузимајући другу четвртину, репрезентативци Србије одиграли су врло добру утакмицу после петонедељних напорних припрема, против ривала коме је ово била већ шеста провера и који је тренутно евидентно уигранији. Најбољи српски кошаркаши у понедељак од 18:00 часова играће против Босне и Херцеговине за пласман у финале турнира бивших југословенских република.

Прва половина уводне четвртине протекла је у изједначеној игри о чему сведочи резултат 9:9 после четири минута игре. Расположени Душко Савановић постиже до истека десетог минута три тројке, а Миленко Тепић убацује девет поена, што је уз одлићну диригентску улогу и неколико бриљантних потеза и асистенција Милоша Теодосића, било сасвим довољно за убедљиво вођство Србије- 29:18.
Сасвим добро играли су изабраници селектора Душана Ивковића све до 16 минута сусрета. Контролисали су игру, били разиграни, имали предност од седам поена- 40:33. Међутим, до краја првог полувремена инспирисана селекција Македоније преко Антића, Соколова и Јовановског постиже пет узастопних тројки и на петнестоминутну паузу одлази са инзенађујућом предношћу- 48:46.

Наставили су репрезентативци Македоније и на старту треће четвртине да погађају из велике даљине, стигли у 22. минуту до рекордне предности- 54:48. Ипак, од тог тренутка ангажованост и игра у одбрани нашег тима била је на далеко вишем нивоу. Разиграни Коста Перовић после дужег времена на истеку 29. минуту доводи Србију у вођство 63:62. Македноци су почели да плаћају цех агресивној игри, због пет личних грешака терен су напустили Николовски и Самарџиск, а тројкама Савановића и Рашића репрезентација Србије је у последња два минута ушла са двоцифреном предношћу- 80:70 и мирном игром привела меч крају.

Била је ово наша прва припремна утакмица и очекивао сам да ћемо играти доста тешко. Међутим, прва четвртина је била доста добра и могу да кажем да смо у том периоду одиграли коректно. Иако смо знали да Македонија игра са једним класичним центром, да доста шире игру и да сви играчи могу да погоде за три поена, престали смо да играмо агресивну одбрану и дозволи смо противнику да уђе у серију шутева и да нам убаци чак 29 поена у другом периоду – рекао је после утакмице селектор Србије Душан Ивковић.
Селектор нашег тима је истакао да из овог меча треба извући поуке:
Када сами разиграте противника и дозволите му да уђе у шутерску серију и стекне самопоуздање, тешко се вратити у утакмицу. Ми смо то у наставку, са доста напора, успели да урадимо, али свакако треба много да научимо из овог меча. Сутра играмо са репрезентацијом Босне и Херцеговине и морамо да знамо да је Телетовић изванредан шутер за три поена, тако да уколико желимо да победимо, не смемо да поновимо грешке које смо вечерас правили – закључио је Ивковић.

Детаљна статистика:
http://live.baskethotel.com/kzs/?&lang=1

СРБИЈА: Теодосић 14, Тепић 11, Рашић 3, Пауниц, Марковић, Трипковић 6, Крстић 9, Перовић 11, Мачван, Савановић 18, Марјановић 7, Милосављевић 2.

МАКЕДОНИЈА: Марковски 2, Илиевски 8, Соколов 18, Костоски, В. Стојановски 13, Д.Стојановски, Симоновски, Антић 14, Николовски 11, Чековски, Самарџиски 7.