Каријера обојена трофејима

Александар Ђорђевић рођен је 26. августа 1967. године у Београду. Професионалну каријеру започео је у Партизану 1982, а после деценије у црно-белом дресу је играо у миланском Филипсу (1992 – 1994), болоњском Тимсистему (1994 – 1996), у НБА тиму Портланд (1996), шпанској Барселони (1996 – 1999) и Реал Мадриду (1999 – 2001), Скаволинију из Пезара (2003 – 2005) и Армани џинсу из Милана (2005). У Арманију је започео тренерску каријеру.

У дресу црно – белих освојио је Куп шампиона 1992. Има три Купа Радивоја Кораћа (Партизан 1989, Филипс 1993, Барселона 1999). Са Партизаном је био првак Југославије 1987. и 1992. Титулу шампиона Шпаније освојио је са Барселоном 1997. и Реалом 2000. У колекцији има и два Купа Југославије, освојена 1989. и 1992.

У дресу репрезентације Југославије, Александар Ђорђевић играо је 108. пута и са националним тимом био је првак света 1998. и шампион Европе 1991, 1995 и 1997. Има олимпијско сребро са Игара у Атланти 1996, као и бронзу са Евробаскета 1987.

 

Александар Саша Ђорђевић нови је селектор мушке сениорске репрезентације Србије. Легендарни репрезентативац наше земље наследио је Душана Ивковића који се последњих пет година налазио на тој функцији. Промоција Александра Ђорђевићаодржана је данас у Кући кошарке пред рекордним бројем представника медија.

– Желим најпре да се захвалим Душану Ивковићу за све што је урадио за нашу кошарку, а посебно за оно што је учинио последњих година, што нам је омогућило да се пласирамо на следећа два велика такмичења, Светско првенство у Шпанији и шампионат Европе у Украјини 2015. године. Имамо пуно поверење у Александра Ђорђевића у његово знање, харизму и енергију. Сигурно је да ће Саша бити максимално посвећен раду и да ће имати нашу апсолутну подршку. Новог селектора не оптерећујемо медаљама на Светском Купу у Шпанији, али верујемо да већ у Украјини можемо да се боримо за висок пласман и обезбедимо учешће на Олимпијским играма у Рију – истакао је Драган Ђилас, председник Кошаркашког савеза Србије.

Потпредседник КСС, задужен за мушку кошарку, Дејан Бодирога, такође се захвалио бившем селектору, а свом некадашњем саиграчу из репрезентације пожелео пуно среће на новој функцији:

– Тешко је представити Сашу који је имао сјајну каријеру и невероватне успехе. Желимо да вратимо нашу кошарку на месту где је некад била и где јој је место. Главни циљ нам је да освојимо медаљу на Европском првенству у Украјини што би нам обезбедило учешће на Играма у Бразилу – нагласио је Бодирога.

Нови селектор Александар Ђорђевић, свестан је тежине задатка који ће обављати у наредном периоду:

– Желим да се захвалим председнику Ђиласу и потпредседнику Бодироги на указаном поверењу, јер ово је велика заиста велика част. Међутим, знам колика је ово одговорност и да ме чека тежак посао, али сам понуду прихватио из прве. Одмах сам људима из КСС рекао „да“. Енергија која ме је красила је немерљива, њу и ентузијазам желим да пренесем на играче. Уз помоћ медија, ту енергију хоћу да усмерим на целокупну кошаркашку јавност. Нисмо више кошаркашка велесила, али нам нико не може забранити да екстра радом то поново постанемо. Мој први мали циљ је да победимо селекцију Шпаније која доминира европском кошарком последњих година. У целој причи најважнији су играчи, чије ћу игре пратити, разговарати са њима и њиховим тренерима, учинити све да изградимо што бољи, крајње искрен однос, како би било што мање отказа – биле су прве речи новог селектора мушке сениорске репрезентације Србије, који је најавио поновно формирање Стручног савета састављеног од прослављених тренера.