Наш кошаркашки стручњак Душан Ивковић, који ће крајем месеца бити званично примљен и у ФИБА Кућу славних, званично је завршио каријеру опроштајном утакмицом у Атини између Олимпијакоса, са којим је два пута био првак Европе и екипе „Дудине звезде“ састављене од играча које је последњих сезона тренирао.

Спектаклу у „Дворани мира и пријатељства“ присуствовала су многа велика кошаркашка имена попут трофејног стратега Жељка Обрадовића, председника КСС Предрага Даниловића, селектора Србије Саше Ђорђевића, Жарка Паспаља, Дражена Далипагића, генералног секретара КСС Дејана Томашевића, Панајотиса Фасуласа, Теодораса Папалукаса, Дина Рађе, Зорана Чутуре, Бранислава Прелевића, Ненада Крстића… Специјални гост био је најбољи српски тенисер Новак Ђоковић, који је на крају прве четвртине добио дрес Олимпијакоса са бројем седам.

За екипу „Дудине звезде“ играли су и Богдан Богдановић, Стефан Марковић, Бобан Марјановић, Василије Мицић, уз Дарија Шарића, Карла Хајнса, Виктора Хријапу, Пера Антића, Костаса Слукаса и они су на крају победили са 111:103, иако је резултат био потпуно небитан. Олимпијакос је наступио у најјачем саставу са Василисом Спанилисом и Јоргосом Принтезисем, а играо је и наш центар Никола Милутинов.

На минут пре краја утакмице, тренер Олимпијакоса Јанис Сферопулос довео је Ивковића до клупе црвено-белих и препустио му вођење екипе. Спанулис и Принтезис покушали су да изведу исту акцију као у финалу Фајнал фора у Истанбулу 2012…

Утакмица је завршена тачно 28 секунди пре краја, симболично, јер је Ивковић освојио управо толико трофеја у каријери.

Дуда се на крају обратио гледаоцима на грчком и енглеском језику.

– Драги пријатељи, желим свима да вам захвалим што сте дошли овде и што сте све ово урадили за мене. Без вас ништа не би било могуће да се постигне… Хвала вам много!

Са лоптом у руци, уз песму Френка Синатре „Мy wаy“, Ивковић је после кратког говора напустио дворану и последњи меч који је званично водио као тренер.

Иначе, на Дудино ин­си­сти­ра­ње це­ла ак­ци­ја је има­ла ху­ма­ни­тар­ни ка­рак­тер. Опро­штај­ној утак­ми­ци је прет­хо­ди­ла до­на­тор­ска ве­че­ра са ко­је је сав при­ход оти­шао на ра­чун грч­ке не­про­фи­та­бил­не ор­га­ни­за­ци­је ко­ја во­ди ра­чу­на о де­ци, док је сав приход са си­ноћ­ње утак­ми­це на­ме­ње­н београдској Уни­вер­зи­тет­ској де­чи­јој бол­ни­ци у Тир­шо­вој.