У дворани “Шумице” овог викенда (29. и 30. јун) одржаће се 12. по реду тренерски семинар “Basketball Clinic Belgrade 2013” . Удружење кошаркашких тренера Србије (УКТС) и овога пута обезебедило је еминентне предаваче из земље и иностранства. Главна звезда овогодишње тренерске Клинике требао је да буде најбољи тренер НБА за ову сезону, Џорџ Карл, који је из породичних разлога ипак морао да откаже долазак у Београд. Њега ће заменити Тери Портер, легендарни играч Портланда, а сада један од најталентованијих тренера, тренутно на позицији првог асистента у Стручном штабу Минесоте.

Остали предавачи на београдској тренерској Клиници биће: Андреа Тринкиери (селектор репрезентације Грчке), Александар Трифуновић, Саша Никиитовић, Бранко Воркапић, Ана Весковић, Миодраг Марјановић (Србија) и Михајло Миљанић(кондициони тренер “Igokee”).

Дејан Томашевић, потпредседник КСС задужен за такмичења:

– Сећам се, и као играч стално сам истицао да је оно што нас издваја у односу на остале земље које играју кошарку на врхунском нивоу, управо квалитетан рад тренера и да су они најзаслужнији за стварање српске кошаркашке империје. Осим тих тренера, сигурно да се и ова клиника издвојила као препознатљив бренд. Сећам се, имао сам ту прилику играјући и у Шпанији и у Грчкој да чујем много лепих речи о Београдској клиници. Интерес Кошаркашког савеза је да ова Клиника траје што дуже и да буде на врхунском нивоу. Сигурно да тренери који дођу имају много тога да науче.

Иван Јеремић, директор Клинике, води главну бригу о организацији и садржају клинике:

– Сигурно је најјача тренерска клиника у Европи. Првенствено по квалитету предавача, а друго по броју учесника. Сваке године гостује око 1000 тренера, што српских, што странаца. Ове године очекујемо стотинак тренера из иностранства. Ове године смо имали доста проблема у организацији клинике, јер је било планирано да дође Џорџ Карл, који је ове године проглашен за најбољег тренера у НБА. Међутим, из породичних разлога он нам је отказао десетак дана пре почетка клинике и били смо стварно у великом проблему да обезбедимо квалитетног предавача његовог нивоа. Захваљујући нашим пријатељима и члану нашег Удружења, Игору Кокошкову који ради у Америци, ступили смо у контакт са Теријем Портером, играчком легендом НБА, сада тренером – две године је радио у Милвокију, две године у Финиксу, сада је помоћни тренер у Минесоти. Он је са задовољством прихватио. Тако смо успели да што се тиче квалитета предавача из Америке, неће бити на ништа лошијем нивоу и да је Џорџ Карл ту.

Велико нам је задовољство да је ту Александар Трифуновић, успели смо да доведемо и Андреју Тринкерија, који је дуго радио у Италији, сада је потписао за УНИКС из Казања, а водиће репрезентацију Грчке на Европском првенству. То су тројица тренера који су носиоци ове клинике. Наша водиља је увек била да обавезно буде један тренер из САД, један из Европе и јадан домаћи. Сигурно ће бити изузетно квалитетна клиника што се предавача тиче. Осим њих, ту ће бити и Саша Никитовић, Ана Весковић, Михајло Миљанић, др Бранко Воркапић.

Александар Трифуновић, један од предвача:

– Нешто што је добро и траје оволико дуго, сигурно има одређени квалитет. Прво бих похвалио све оне који су организовали Клинику, без обзира на потешкоће у којима живимо и радимо, јер ово није нимало лако организовати. Свима је изузетно стало да тренерска клиника живи на нивоу на којем је и основана. Мислим да у овом времену у коме живимо где је размена информација на врхунском нивоу, да је тим клинике где се долази до размене информација на један други начин, што је из уз етно добро и привлачно. Што ће имати прилику да у живом контакту са предвачима и људима који слушају предавања, да дође до нових сазнања, у крајњој линији да потврдиш своја размишљања. Жива реч је нешто што је стварно боље, и много јачи и упечатљивији утисак оставља. Сви који буду дошли, без обзира на ниво такмичења којим се баве, ће имати прилику да нађу нешто за себе.

Милан Митровић, секретар Удружења тренера:

– Клинка представља један од услова за све тренере сениорских екипа за оверу лиценце за престојећу сезону 2013/2014. Сви тренери који раде у сениорским екипама, морају да присуствују клиници. Уједно, тренери млађих категорија који су били на семинару у Чачку, сада ће моћи да подигну оверене лиценце за следећу сезону.

PROGRAM SEMINARA “BASKETBALL CLINIC BELGRADE 2013
DAN 1 – SUBOTA, 29. jun 2013. godine, (Centar za sport i kulturu „Šumice“, Beograd)
od 09.00h
     Prijavljivanje i registracija učesnika (hol sportskog centra ”Šumice”)
11.00h
     Otvaranje seminara
11.10h
     Andrea Trinkieri
     “PnR spacing”
12.30h
     Aleksandar Trifunović
     “Višestruke opcije iz napada Double exit”
14.00h
     Saša Nikitović
     “Metodologija izrade jednog scoutinga”
15.30h
     Miodrag Marjanović
     “Proslider prezentacija”
15.45h
     Ana Vesković
     “Psihološka priprema igrača”
DAN 2 – NEDELJA, 30. jun 2013. godine, (Centar za sport i kulturu „Šumice“, Beograd)
10.00h
     Teri Porter
     “Corner offense”
11.30h
     Andrea Trinkieri
     “Primena scoutinga”
13.00h
     Mihajlo Miljanić
     “Brzina u košarci”
14.15h
     Branko Vorkapić
     “Biomehaničke posebnosti lokomotornog aparata košarkaša – osetljivost,
preventiva, nove mogućnosti u funkcionalnom oporavku posle povrede”
15.20h
     Teri Porter
     “PnR odbrana”