Кошаркашки савез Србије организовао је вечерас у хотелу „Краун Плаза“ Божићни коктел, на коме су, први пут у историји, додељене награде за најбољу кошаркашицу и кошаркаша Србије у 2015. години. Како је већ од раније познато, лауреати су Ана Дабовић и Немања Бјелица, који су добили ласкаво признање захваљујући гласовима спортских, односно кошаркашких новинара српских медија.

Председник КСС Драган Ђилас први је поздравио бројне угледне званице из света кошарке пригодним говором.

 

– Претходна 2015. била је дивна кошаркашка година. Женска екипа је остварила највећи успех у историји, девојке су постале шампионке Европе, а мушкарци су заузели четврто место на ЕП, што је такође велики успех. Неки су се смејали када смо се окупили пре четири-пет година и најавили успехе… Нису веровали у резултате, али ми јесмо… Верујем да ће се успеси националног тима наставити и у 2016. години. Желимо да докажемо да и са мање новца можемо да постижемо резултате. Девојке су се већ пласирале на Олимпијске игре, верујемо да ће то учинити и мушкарци. За девет дана ћемо знати да ли ћемо бити домаћини квалификационог турнира што бисмо жеелели, али и ако не будемо, верујемо у пласман на ОИ и да ћемо се замо борити за медаље. Не желим да кажем које, али нема потребе да се кријемо. То је највећа и најбитнија спортска смотра, а ми тамо долазимо с квалитетом. Надам се да ћемо овом народу да донесемо медаље – рекао је Ђилас.

 

Коктел је својим присуством увеличала и најбоља кошаркашица Европе и Србије у 2015. Ана Дабовић, којој је председник Ђилас уручио признање.

 

– Претходна година је била најлепша у мојој каријери. Када би требало да одвојим нешто, не знам шта би то било… Да ли дочек после златне медаље, вожња аутобусом без крова по Београду, тераса градске Скупштине или пун Пионир против Немица… Све су то лепе успомене. Показали смо смо шта смо учинили за женску кошарку и ја сам најпоноснија на свету! Хвала и председнику Савеза, јер без њега ништа од овога не би било. Од њега је све кренуло, он је довео Марину Маљковић за селектора, а она је направила сјајан стручни штаб, довела праве девојке које су ми помогле да одиграм тако како јесам. Дале су ми енергију на терену и хвала им на томе. Хвала и мојој најстаријој сестри Јелици, којој је данас, када примам најдражу награду у каријери, рођендан, а она је у највећој мери заслужна за то… – рекла је Дабовићева.

 

Најбољи кошаркаш Србије Немања Бјелица није могао да присуствује коктелу због обавеза у НБА лиги, али се присутнима обратио путем видео поруке. Награду је уместо њега примила мајка Славица.

 

– Жао ми што данас не могу да будем са вама, али такав је живот професионалаца. Велика ми је част што сам проглашен за најбољег кошаркаша. Ове награде не би било да није мојих саиграча из репрезентације, ово је и њихова награда – поручио је преко видео снимка Бјелица.

 

Српски баскеташ Душан Домовић Булут, први на ФИБА ранг листи, добио је специјално признање за изузетан допринос у развоју и промоцији баскета „три на три“.

 

– Хвала Кошаркашком савезу Србије на овој награди што препознају наш квалитет. Надам се да ћемо вас тек размазити успесима, а потенцијал који има овај спорт је огроман. Надам се да ћемо бити ту и 2020. године, када овај спорт буде на Олимпијским играма – поручио је Булут.

 

На крају, промовисана је књига Борислава Станковића „Игра мог живота“, чије је успомене бележио спортски новинар Александар Милетић, који је и најавио легенду светске кошарке господина Станковића.

 

– Господине председниче КСС и драги пријатељи, све је вечерас везано за кошарку, па тако и ова књига која је написана у једном даху. Хвала на великој помоћи Саши Милетићу и Влади Рогановићу, није било лако присетити се толико старих догађаја, лепих који су нам доносили медаље и ружних успомена које су нам доносиле разноразне санкције и остале клетве које су нам биле на врату толике године. Надам се да ће генерације које долазе имати још више успеха од наших генерација… Желим да реализујемо ове снове које имамо данас и које ћемо имати сутра… – рекао је Станковић