Женска кадетска репрезентација Србије, играчице рођене 2001. године и млађе, дошла је до првог тријумфа на Европском првенству које се одржава у Буржу (Француска). У оквиру трећег кола групе „Ц“ изабранице селектора Зоран Тира савладале су убедљиво селекцију Румуније. До тријумфа од 37 поена разлике српске кадеткиње су стигле пре свега доминацији у скок игри. Имале су чак 64 ухваћене лопте, од чега је половина била под кошем ривала: Србија – Румунија 82:45 (21:13, 22:12, 20:12, 19:8). Наш млади тим заизео је треће место у групи „Ц“ и противник у 1/8 финала биће му друпласирани тим из групе „Д“ селекцијa Летоније. Тај меч се игра уторак од 20:45 часова.

Силно мотивисане да дођу до првог тријумфа на шампионату српке кадеткиње су кренуле веома агресивно, доминирале у скок игри, терале ривалке на грешке и преко разигране Вишње Стефановић већ после прве четвртине дошле до солидне предности – 21:13. Било је то само загревање за оно што је уследило у другој четвртини. Изабранице селектора Тира праве серију 16:2, долазе до вођства 37:15 и већ у 6 минуту решаваја све дилеме око победника овог дуела. Румунке су дошле до даха у финишу првог полувремена, али то им је само незнатно помогло да смање заостатак – 43:25.

Иако је темпо опао у наставку утакмице, репрезентативке Србије су пре свега зајваљујући доминацији у скоку константно повећавале предност. Капитен Надежда Недељков и Николина Деурић истицале су се у реализацији, тако да је наш млади тим после 30. минута водио са 63:37. Селектор Зоран Тир пружио је прилику свим играчицама, пробао разне тактичке варијанте са меч осмине финала, али су његове изабранице финиширале у великом стилу и стигле до тријумфа од 37 поена разлике – 82:45.

СРБИЈА У16: Дешић 4, Смаилбеговић 9, Митрвић 8, Чорто 6, Деурић 14, Недељков 15, Мужевић 4, Ристић 1, Зарић 3, Поповић, Стефановић 13, Јовановић 5.

РУМУНИЈА У16: Санду, Јонеску, Катинеан 6, Русу, Поп 13, Стегарус, Паун 2, Нан 4, Мартонос 3, Ваида 11, Цициован, Глисици 6.

Комплетна статистика

Линк: http: http://www.fiba.com/ls/#13049&13050-C-5

Марта Јовановић се прикључила екипи

Кадетска репрезентација Србије на мечу против селекције Румуније играла је први пут од почетка шампионата у комплетном саставу, са свих 12 играчица, јер се екипи прикључила Марта Јовановић. Млада кошаркашица Партизана због вирусне инфекције била је спречена да са остатком екипе допутује у Француску два дан пре почетка турнира .

Стручни штаб и све чланови нашег тима посебно се захваљују бившој кошаркашици Хајдани Радуновић на организационој и логистичкој помоћи око доласка Марте Јовановић у Бурж,