Јуниорска репрезентација Србије, играчице до 19 година старости, заузела је 11. место на Светском првенству које се данас завршава у Чехову (Русија). Изабранице селектора Зоран Тира, иначе далеко најмлађе на шампионату у последњем мечу на турниру, борби за коначан пласман, савладале су селекцију Малија. Наш млади тим је веома брзо у првом полувремену стекао високу предност коју је рутински одржавао до самог краја: Србија – Мали 58:46 (17:11, 16:6, 12:13, 13:16).

Од самог старта српске репрезентативке су наметнуле жесток темпо и већ после пет минута игре повеле са 12:2. Наш млади тим је имао потпуну контролу скока, сасвим кокретно обављао дефанзивне задатке и преко разиграних Јоване Ногић, Бојане Стевановић и Снежане Богићевић прво полувреме решио у своју корист са убедљивих – 33:17.

Афричка селекција је у наставку утакмице, успела пре свега да успостави равнотежу у ваздушним дуелима што јој је помогло да дуго не дозволи српским кошаркашицама да још више повећају предност – 45:30 (30. минут). У финалној деоници селектор Тир пружио је прилику свим изабраницама, а Кристина Арсенић, Јулијана Војиновић и Невена Вучковић потрудиле су се да се меч мирно приведе крају и оствари уверљива победа.

Успели смо на самом почетку да стекнемо двоцифрену предност и да резултат без већих проблема одржавамо до самог краја. Селекција Малија је беспрекорно физички и атлетски припремљена и није уопште наиван ривал. Што се тиче нашег пласмана, остватили смо скор 4-3, што је било довољно за 11. место. Остаје жал за мечом осмине финала против Канаде, у коме смо пропустили огромну шансу да се нађемо међу осам најбољих на шампионату. У датим околностима ово је сасвим реалан резултат, али се надам и велико искуство за све играчице од којих ће већина већ селедеће недеље играти на Европском првенству у Словенији– истако је Зоран Тир, селектор женске јуниорске репрезентације Србије.

СРБИЈА: Зец 2, Стевановић 12, Јокић, Шубашић 2, Богићевић 7, Арсенић 12, Катанић 1, Ногић 13, Вучковић 4, Војиновић 5, Илић, Бојовић.

МАЛИ: Диаките 1, Соумаре 2, Н Даје 7, К. Кеита, Багајоко, Конаре, Маига 5, Траоре 2, М. Колибали 6, А. Кеита, Дакоуо 19, А. Кулибали 4.