Јуниорска репрезентација Србије, играчице до 19 година старости, поражена је на старту Светског првенства које се одржава у Чехову (Русија). Изабранице селектора Зоран Тира изгубиле су у оквиру првог кола групе „Д“ од одличне селекције Аустралије. Наш млади тим је тешко проналазио решења да успешено прарира искуснијем и физички далеко доминантнијем ривалу који је доказао због чега је један од фаворита за освајање медаље на овом шампионату: Србија – Аустралија 62:105 (13:22, 18:33, 9:24, 22:26).

Трема и пристисак који са собом носи сваки премијерни меч на великом такмичењу утицао је да репрезентативке Србије направе сувише грешака у првој четвртини и шутирају из игре скромних 20-5(25%). Снажна селекција Аустралије пуно се боље снашла на старту дуела и већ у 11. минуту дошла до двоцифреног вођства – 24:14. После четири минута у другом периоду Александра Катанић постигла је тројку и прекинула празан ход у игри нашег тима – 33:17. Чак 16 офанзивних скокова у првом полувремену довољно говори о жељи и борбености српских кошаркашица, али бројни промашаји и грешке коштале су наш тим великог заостатка – 55:31. Ривал је имао пуно више расположених појединки, док је у нашој селекцији у правом ритму у првом делу игре била само Јована Шубашић (10 поена, седам скокова).

Селекција Аустралије почела је друго полувреме серијом 18:4 и повела са убедљивих 73:35 (26. минут) чиме су практично све дилеме око победника биле решене. Проблеми нашег тима у организацији напада и шуту са свих позиција били су још већи него у првих 20 минута што је пресудно утицало на све већи заостатак – 79:40. У последњој деоници репрезентативке Србије су преко Јоване Ногић успеле да успоставе равнотежу, али то им није превише помогло да избегну убедљив пораз – 105:62.

Било је нереално да се надамо победи, али заиста нисам очекивао ни да одиграмо овако слабо. Допустили смо ривалу, који је имао пре свега предност у висини, да се разигра већ на самом почетку и да дође до великог броја лаких поена. Такође брзо смо ушли у проблеме са личним гршекама наших центара. Аустралијанке су брзо стекле велику предност, што се одразило на самопоуздање наше екипе. Имали смо готово подједнак број напада, али смо ми пуно лошије шутирали, на шта се надовезало чак 29 изгубљених лопти. Морамо све учинити да већ сутра поправимо утисак против селекције Кореје. Очекује нас сасвим другачији ривал, који нема високе играчице, али се узда у брзину типичну за све азијске селекције – истако је Зоран Тир, селектор женске јуниорске репрезентације Србије.

СРБИЈА: Зец 5, Стевановић 3, Јокић 3, Шубашић 10, Богићевић 5, Арсенић, Катанић 11, Ногић 13, Вучковић, Војиновић 2, Илић 4, Бојовић 6.

АУСТРАЛИЈА: Тупеа 9, Валас 12, Пирини 4, Шарп 13, Фарах – Сатон 5, Фролинг 9, Магбегор 7, Шерф 6, Смит 18, Хорват 3, Денис 8, Мајли 11.

У оквиру другог кола групе „Д“ Светског првенства у Чехову, репрезентација Србије се у недељу од 14:15 часова састаје са селекцијом Кореје.