Репрезентација Србије, играчице до 18, година старости, поражена је на старту Европског првенства које се одржава у Цељу (Словенија). Изабранице селектора Зорана Тира у оквиру првог кола групе „Ц“ изгубиле су од домаће селекције. Српске јуниорке одиграле су утакмицу са пуно осцилација и грешака (26 изгубљених лопти), али су ипак на старту финалне деонице дошле до резултатског прикључка (55:54). Међутим, Словенке тада праве серију од 14:0 и решавају све дилеме око победника дуела: Словенија – Србија 72:56 (19:19, 26:17, 10:15, 17:5)

Словеначки тим уз приличну подршку домаће публике повео је са 8:4 у трећем минуту, али су расположена Снежана Богићевић и Јована Ногић брзо узвратиле са три узастпне тројке и преокренуле резултат – 11:17. До краја прве четвртине наш млади тим поентирао је само преко Катарине Зец, а ривал је нешто бржом игром стигао до изједначења – 19:19. Имале су изабранице селектора Тира пет поена предности (19:24) у 11. минуту, али је серија грешака проузроковало управо толики заостатак средином другог периода – 31:26. Проблеми нашег тима били су још већи, јер ривал до краја првог полувремена још више повећао предност – 45:36. Једноставно Словенке су мање грешиле, имали више расположених појединки, док су у нашем саставу само Снежана Богићевић и Кристина Арсенић биле на жељеном нивоу.

Почео је наш млади тим друго полувреме тројком Јоване Ногић, а затим више од четири минута није успео да поентира, што се одразило на резултат – 51:39. До краја трећег периода, репрезентативке Србије су појачале агресивност у одбрани, све више доминирале у скок игри и успеле да смање заостатак – 55:51. Новом тројком Снежане Богићевић наш млади тим је пришао на 55:54, али на жалост поново долази до пада концентрације и проблема у организацији напада што домаћа селекција користи да серијом 14:0 стекне одлучујућу предност – 69:54 (38. минут) чиме су све дилеме око победника биле разрешене.

Била је ово утакмица у којој смо победили сами себе. Дошли смо до жељеног ритма у првом полувремену, играли тимски са пуно жеље, а онда је дошло до праве анархије и распада система. Поједине играчице су тежиле индивидуалној игри, нису слушале упутства са клупе, а кад је противник стекао предност, као да су се предале. Заиста не могу да разумем и објасним такво понашање и приступ утакмици.  Никад није лако после пораза на старту шампионата, пут до остварења наших циљева сада ће бити тежи. Ипак, надамо се да ћемо већ од следећег меча заиграти како знамо и умемо и поправити утисак – истако је Зоран Тир, селектор јуниорске репрезентације Србије.

СЛОВЕНИЈА: Јакобчич 6, Мићуновић 3, Поточник 13, Сеничар 2, Гвашаванху, Презељ 26, Јесншек, Лешек 7, Фрисковец 4, Оцврик 8, Крошељ 3, Мурн.

СРБИЈА: Зец 6, Маринковић, Вучетић 4, Шубашић 2, Богићевић 20, Арсенић 8, Катанић 1, Ногић 12, Вучковић 1, Јованчевић 2, Илић, Бојовић.

У оквиру другог кола групе „Ц“, Европског првенства у Цељу, репрезентација Србије се у суботу (16:15) састаје са селекцијом Белгије.