Челници ФИБА, председник Иван Манини и генерални секретар Патрик Бауман, одржали су у Истанбулу састанак са представницима националних федерација Турске, Украјине, Пољске, Белорусије, Азербејџана, Грузије и Србије на коме је највише било речи о новом систему и календару такмичења (од 2017. до 2030. године) који је усвојен на састанку Централног борда ФИБА у Куала Лумпуру новембра прошле године.

Кошаркашки савез Србије на састанку са челним људима ФИБА представљали су генерални секретар Андрија Клеут и селектор Душан Ивковић. Састанку су такође присуствовали Предраг Богосављев, директор ФИБА за организацију такмичења и догађаја, Зоран Радовић, директор спортског развоја у ФИБА, као и Бугарин Коста Илиев задужен за баскет „3 на 3“.

Континентални шампионати од 2017. одржаваће се сваке четири године. После Светског првенства у Шпанији 2014. године, следећи Мундијал неће се играти 2018. него 2019. и биће играни као и шампионати Европе у размаку од такође четири године. Такође, за пласман на наредне светске шампионате националне селекције ће морати да играју квалификације које ће бити одржане у шест термина: новембар (2017), фебруар, јун, септембар, новембар (2018) и фебруар (2019). Уместо досадашње 24 селекције, на будућим планетарним првенствима учествоваче 32 репрезентације. У ФИБА сматрају да ће модификовани систем такмичења допринети даљем развоју и глобализацији, као и још већој популарности кошарке широм света. Што се тиче учешћа на Олимпијским играма 2020, по новом формату ФИБА, директан пласман се може обезбедити на Светском првенству 2019. године као и на четири квалификациона турнира који ће накнадно бити одржани у четири зоне.