Најбоље српске кадете очекује тежак задатак у другој фази Европског првенства за играче до 16 година које се одржава у Чешкој. Шампионат је почео перфектно за наш млади тим, убедљиво је побеђена Црна Гора ( 100:62) , а затим су уследили неочекивани порази од Русије (83:91) и Немачке (68:74) .Због тога у новоформирану групе „Е“ изабраници селектора Саше Никитовића , стижу без бодова, а чекају их дуели са домаћом селекцијом, Шпанијом и Грчком и крајње неизвесна борба за пласман у четвртфинале.

Заиста нисмо очекивали овакав расплет, после стартне победе против Црне Горе. Све је у том мечу функционисало савршено, али су се у самом финишу повредили Марко Тејић и Марко Гудурић. Због тога је у невреме, у сурету са Русима, дошло до великих промена у ротацији тима. Имали смо лош приступ на том мечу, слабу концентрацију, а ривал је одиграо изнад својих реалних могучности. У утакмици са Немачком смо били доста бољи, одиграли на много вишем нивоу, али противник је био квалитетнији и спремнији. Невероватно је колико су агресивни, снажни и физички доминатни. Ипак, били смо у егалу до последњег минута, кад Немци погађају три тешка шута, а ми све промашујемо и долазимо у врло тешку ситуацију пред другу фазу Европског првенства – истиче Саша Никитовић.
Наравно селектор Саша Никитовић и његови изабраници не помишљају на предају. Следе још три дуела на којима је могуће испаравити све пропусте:
После меча са Црногорцима чинило се да нам нема равних на шампионату, сада смо у незавидној ситацији, а тешко је предвидети шта ће бити кад се заврши друга фаза. Првенство је изједначено, нема изарзитог фаворита, ово је шампионат за играче до 16 година, осцилације и падови су сасвим нормална појава .
Стручни штаб У16 реперзентације Србије добро је упознат са наредним ривалима:
Селекција Чешке је одиграла одлично у групној фази такмичења. Имају огромно подршку, публика их носи свих 40 мнута. Остварили су све три победе. Запамтите име Радована Коурила, сигурно најбољег плејмејкера на турниру. Све се полази од њега, креира акције, аистира, поентира. Вансеријски таленат. Шпанци су такође одлична екипа, попуњена квалитетним играчима на свим позицијама. Ипак, издваја се корпулетни центар, пореклом из Сенегала, Имане Диоп који доминира под обручима. Селекција Грчке је реално слабија од Чешке и Шпаније, али их свакако не смемо потценити. Неће бити лако, али не помишљамо на предају. Нећемо се бавити калкулацијама, никаквим рачуницама, трудићемо се да пружимо максимум, ако се укаже прилика победимо на свим мечевима и покушамо да се докопамо четвртфинала – закључио је селектор У16 селекције Србије Саша Никитовић.
ГРУПА „Е“
Чешка 2 2 0 155:123 4
Немачка 2 2 0 145:135 4
Шпанија 2 1 1 131.116 3
Русија 2 1 1 158.154 3
Србија 2 0 2 151:165 2
Грчка 2 0 2 102:149 2
РАСПОРЕД ОДИГРАВАЊА МЕЧЕВА
1. август: СРБИЈА – Чешка (18:00)
2. август: СРБИЈА – Грчка (15:45)
3. август: СРБИЈА – Шпанија (20:15)