Српски јуниори перфектно су завршили прву фазу на Светском првенству у Чешкој за играче до 19 година старости. Наш 30млади тим је готово рутински извојевао три убедљиве победе против Бразила, Аустралије и Сенегала и што је најважније у новоформирану групу „Ф“ пренео максималних шест бодова. У борби за пласман у четвртфинале чекају их дуели са Русијом, Кином и САД.

Селектор наше репрезентације Дејан Мијатовић, задовољан је игром својих изабраника, али уверава да још увек нису показали све што знају и да има доста простора за напредак у следећим мечевима:

– За сада све иде по плану. Остварили смо три победе, пренели шест бодова у другу фазу шампионата, и што је још важније атмосфера у екипи је на још вишем нивоу, нико од момака није повређен и сви су спремни за предстојеће изазове. Што се саме игре тиче можемо још много боље. Напад још увек не функционише онако како желимо. Није било течности и прецизности у нашој спољној линији, што је само последица тога што нисмо били комплетни све време припремног периода. Ми се практично још увек уигравамо и верујем да ће у другој фази све доћи на своје место, јер заиста имамо доста разноврсности и добрих решења у офанзиви. Оно што нас посебно радује и храбри је игра у одбрани. Против веома добрих нападачких екипа у просеку смо дозвољавали само 52 поена, мада и на том плану верујем да може још боље.

Слободан дан на шампионату искоришћен је за тренинг у О2 Арени, али и за скенирање следећих ривала:

– Фокусирани смо на предстојећи дуел са селекцијом Русије, јер би победом дошли на корак од четвртфинала. Добро их познајемо, играли смо против њих на турниру у Манхајму, прошле године на Европском првенству у Литванији. Никад се не зна са Русима, непредвидиви су, ако их крене шут сваком могу да загорчају живот. Морамо бити опрезни, концентрисани свих 40 минута, а посебно обратити пажњу на њиховог најбољег играча Кулагина, одличног Кањигина и плејмејкера Анаева.

Још озбиљни задатак српске јуниоре чекаће у дуелима са Кином и селекцијом САД:

– Кинези су екстремно талентовани, играју модерно и брзо, доста трче и сјајно шутирају. Ипак, у њиховом тиму доминира центар Ћи Жао (217 цм) кога морамо зауставити, ако желимо да дођемо до победе. Американци су невероватни! Начин на који играју и како побеђују одавно није виђен. Форсирају такав пресинг, да се дешава да противници по три минута не могу да убаце лопту у игру. Њихови мечеви против Русије, Кине и Обале Слоноваче личили су на пионирске утакмице, у којима се састају неравноправни противници. Само ко није гледао те сусрете, може да се упита зашто и како су побеђивали просечно са 60 и више разлике. Искрено, тренутно не размишљамо превише о Американцима, да најпре изађемо на крај са Русијом и Кином, обезбедимо четвртфинале, па да видимо на крају да ли су заиста непобедиви – закључио је Дејан Мијатовић, селектор У19 селекције Србије.

САД
3
3
0
316:133
6
Србија
3
3
0
223:156
6
Аустралија
3
2
1
220:169
5
Кина
3
2
1
199:220
5
Бразил
3
1
2
167:194
4
Русија
3
1
2
184:219
4

„Ф“ ГРУПА – РАСПОРЕД УТАКМИЦА

Прво коло (01. јул 2013. године):
Кина – Аустралија (15:30), Србија – Русија (15:30), САД – Бразил (18:00).

Друго коло (02. јул 2013. године):
Бразил – Русија (13:15), Србија – Кина (18:00), САД – Аустралија (20:15).

Треће коло (03. јул 2013. године):
Кина – Бразил (18:00), Русија – Аустралија (20:15), Србија – САД (20:15).