Са пет убедљивих победа и одличном игром упркос поразу од селекције САД, јуниорска репрезентација Србије изборила је пласман у четвртфинале Светског првенства у Чешкој за играче до 18 година старости. Изабраницима селектора Дејана Мијатовића у петак (18:00 часова) предстоји најважнији меч на шампионату, дуел са селекцијом Хрватске од чијег изхода зависи да ли ће наш млади остати у борби за место на победничком постољу и једну од медаља.

– У четвртфиналу Светског првенства нема лаког противника, у конкуренцији је остало осам најбољих тимова на шампионату. Хрвате добро познајемо, као и они нас, ту нема апсолутно никаквих тајни. Ради се о одличној селекцији, актуленом шампиону Европе. Предводи их Дарио Шарић, најбољи играч на овом турниру. Ради се о атипичној, шутерској, нападачки оријентисаној екипи, са убитачном бековском линијом. Брзоја, Јунакович, Мавра и Мустапић са лакоћом поентирају, поготово за три поена и у томе их на сваки начин морамо спречити – јасан је селектор Мијатовић.

Србија је на шампионату у Чешкој демонстрирала врхунску игру у одбрани, дозвољавала ривалима тек нешто више од 50 поена по сусрету:

– Сигурно је да су нам шансе много веће ако се буде играла утакмица на мањи број поена. Морамо бити психички спремни на 40 минута тешког рада, дисциплину у игри и велику борбу. Знамо да смо виши и јачи на центарским позицијама и да морамо инсистирати на успостављању унутрашње игре. Такође, посебну пажњу треба обратити на ситуације кад се Дарио Шарић спушта на позиције четири и пет и кад повратним лоптама упошљава спољне играче. У сваком случају очекујем жестоку борбу и верујем да ће наши играчи пружити максимум – закључио је Дејан Мијатовић, селектор У19 репрезентације Србије.

ЧЕТВРТФИНАЛЕ (5. јул 2013.)

ЛИТВАНИЈА – КИНА (13:15)

ШПАНИЈА – АУСТРАЛИЈА (15:30)

СРБИЈА – ХРВАТСКА (18:00)

САД – КАНАДА (20:15)