Најбољих дванаест екипа ФИБА 3х3 Светског Тура ће се овог викенда (28-29.октобар 2017.године) окупити у престоници Кине где ће се борити за титулу Светског екипног првака.

Чак четири екипе из Србије нашле су своје место на овој најпрестижнијој смотри – Нови Сад, Лиман, Земун и Београд.

У групи А, првопласирана екипа тренутно на Свету – Нови Сад – није могла да се нада бољем жребу. Наиме, двоструки овајачи ове титуле су непоражени у свих шест мечева које су играли против екипе Крања из Словеније, као и у три меча која су одиграли против пољске екипе Кракова. Осим наведених података, важна је и чињеница да је екипа Новог Сада, која наступа у саставу Душан Домовић Булут, Дејан Мајсторовић, Марко Савић и Марко Ждеро, обе поменуте екипе са којима је сада у квалификационој групи, већ по два пута побеђивала на Светским Мастерсима ове године, а да ствар буде још гора по екипу Крања – Нови Сад их је побеђивао до сада сваке од последње четири године на Финалном турниру Светске Турнеје!

Носилац групе Б је бранилац титуле од прошле године – екипа Љубљане, која ће бити противник Лозани, али и нашој екипи Београд која ће наступати у саставу: Драган Бјелица, Душан Поповић, Иван Поповић и Марко Петровић. Екипа Љубљане јесте ове сезоне елиминисала у четврфиналу и то у два наврата (у Прагу и Дебрецину) екипу Београда, али делује да је Београд у успону форме с обзиром да су на последњем Мастерсу ове године у Мексико Ситију заузели треће место.

Група Ц ће бити састављена од екипа којима је ово први наступ на Финалном турниру – и то Лиман, Рига (Летонија) и Хумполец (Чешка). Након „бојажљивог“ старта сезоне, екипа Лимана која наступа у саставу: Александар Ратков, Марко Бранковић, Стефан Којић и Стефан Стојачић, убацила је у „шесту брзину“ и освојила Мастерсе  у Дебрецину и Мексико Ситију победивши Нови Сад и Љубљану у тим финалима. Занимљива је информација да се екипе Лимана и Риге (које су и најмлађе на турниру) нису до сада сретале на Светском Туру.

Екипа Земуна која ће наступати у саставу: Никола Вуковић, Богдан Драговић, Лазар Рашић и Марко Дугошија, налази се у групи Д уз екипе Саскатун (или Саскечуан) из Канаде и словеначког Пирана. Екипа Земуна је једна од ретких која је ове сезоне учествовала на чак пет Мастерса (од укупно седам) где је два пута завршила као другопласирана на истима (у последња два Мастерса у сезони – у Ченгдуу и Мексико Ситију).

Финални турнир Мастерс серије ће бити одржан у шопинг центру Блумиџ Хај-Ап у Пекингу, а утакмице по групама ће почети 28.октобра од 17.00 часова по локалном времену. Све утакмице моћиће да се прате директно на адреси: www.youtube.com/fiba3x3 , а полуфинале и финале ће моћи директно да се гледа и на РТС 2 каналу у недељу од 12.25 часова.