Председник КСС Драган Ђилас обратио се данас послеподне, пре трећег меча финалне серије плеј-офа женске лиге у СЦ „Шумице“, представницима медија. Повод је било писмо ФИБА Европа које је синоћ стигло на адресу нашег Савеза.

– КСС је синоћ, као и остале федерације у региону, као и један добар део федерација у Европи, добио допис у коме нас обавештавају да смо искључени са Европског првенства 2017. године, у складу са одлуком која је донета у Паризу пре неких месец дана, да ако клубови из било које земље потпишу да ће играти Еврокуп, то аутоматски доводи до суспензије националних федерација и сениорских репрезентација. Та одлука је дубоко погрешна, лоша… Једноставно, тешко је наћи речи, јер неће донети ништа добро европској кошарци. Треба рећи и да је она последица врло сличне одлуке Евролиге, која је одабрала 11 клубова којима је дала право да играју следећих десет година, а за остале је постављен услов да ако желе да прваци тих лига играју Евролигу, следећа три тима по пласману морају да иду у Еврокуп. Исту ствар је урадила ФИБА, рекли су да шампиони могу у Евролигу, али да остали не могу у Еврокуп него у ФИБА Лигу шампиона – објаснио је Ђилас.

Дакле, ситуација је јако тешка и компликована…

– Са једне стране имамо уцену Евролиге према нашим клубовима, а имамо и уцену ФИБА према савезима. Уз то је из ФИБА отишао допис на адресе седам федерација у коме питају да ли су заинтересовани да буду домаћини квалификационог турнира ако ми будемо избачени. Данас сам контактирао са представницима савеза у региону. Нисмо још причали са клубовима, направићемо састанак у понедељак у 11.00 сати у „Кући кошарке“, а у уторак имамо Управни одбор. Ситуација јесте неугодна и непоштена, али  је мој посао да, као председник КСС, штитим интересе српске кошарке. За мене је највиши интерес наше кошарке интерес репрезентације. Уз поштовање према свим клубовима, важни су и Евролига и Еврокуп, али памте се Олимпијске игре и медаље са ОИ.

Предсеник КСС се дотакао и Европског првенства 2017.

– За нас није проблем ЕП 2017, јер мислим да се без свих ових земаља оно не би одржало. Оно што је наш приоритет јесте квалификациони турнир за ОИ. Урадићемо све што је у нашој моћи да се тај турнир одржи у Београду, да одемо на Олимпијске игре и да се вратимо са медаљом.

Шта КСС, држава и европски судови могу да ураде?

– Тренутно је покренут спор између ФИБА и Евролиге, тужили су једни друге европским судовима. Ако мене питате, не мислим ни да је ова одлука баш заснована на неком великом праву и статуту ФИБА, али док ми то докажемо, бојим се да ће бити као и са неким другим стварима у нашој историји у последњих 20 година кад нам се свашта дешавало, а после се показало да то није било тако.

Који су следећи потези Савеза?

– Разговараћемо са клубовима, предочићемо им ситуацију која је тешка. Мислим да у Србији не постоје интереси једног клуба, или другог, постоји само интерес српске кошарке, а интерес српске кошарке је да ова генерација момака која то заслужује буде на Олимпијским играма. И не само да се пласира… Разумем став сваког клуба, да жели да игра неко такмичење и интимно мислим да сваки клуб има право да се определи, али ако дођемо у такву ситуацију мислим да они морају да буду подређени интересима репрезентације. Не бих волео ништа да прејудицирам… Разговараћемо са представницима савеза из региона. Поставља се и питање будућности АБА лиге. Не одустајемо од тога да се она игра, него да се промени формат… Много ствари нас очекује у наредних седам дана, до петка када је састанак ФИБА – рекао је Ђилас.