Квалификације за Евробаскет 2017. године у Чешкој, на коме ће српске кошаркашице бранити титулу шампиона Европе, почињу у новембру.

Изабранице Марине Маљковић такмичиће се у групи Д, заједно са екипама Украјине, Немачке и Луксембурга. Србија први меч игра против Немачке, 21. новембра од 19.00 сати у дворани „Пионир“, што то ће бити први пут да европске шампионке играју пред београдском и српском публиком од тријумфа на ЕП у Будимпешти.

Четири дана касније, Србија у другом колу гостује Луксембургу. Затим следе још два гостовања крајем фебруара наредне године, Немачкој и Украјини, а у новембру Србија ће бити домаћин Луксембургу у „Пиониру“ и Украјини у нишком „Чаиру“.

На шампионату Европе ће учествовати 16 екипа и све репрезентације, осим домаћина Чешке, пролазе кроз квалификације, укљујући и актуелног шампиона Европе Србију. Пласман на ЕП ће да обезбеди девет победника група, као и шест најбољих другопласираних екипа.

На најновијој ФИБА светској ранг листи Србија заузима 14. позицију, што је за три места боље у односу на претходну листу. Украјина је 41, Немачка 57, док Луксембург није на ранг листи.