Кошаркашки савез Србије, Институт за женски спорт и селекторка Марина Маљковић организовали су данас у „Хали спортова Ранко Жеравица“ својеврстан догађај посвећен женској кошарци и нашој женској сениорској репрезентацији, која у четвртак 9. фебруара од 18.00 сати у овој дворани игра меч квалификација за Европско првенство 2023. против Хрватске, док ће три дана касније гостовати у Бугарској.

Улаз на утакмицу са Хрватском је бесплатан уз улазницe које се у четвртак 9. фебруара од 16.00 часова деле на благајни „Хале спортова Ранко Жеравица“.

Бројни представници медија, мале кошаркашице београдских клубова и девојчице које тренирају у Институту за женски спорт, могле су да уживају у тренингу наших репрезентативки, „Радионици“ за најмлађе кошаркашице, као и посебном перформансу у режији специјалних гостију, светски познатих фризера Француза Томаж Жирара и Српкиње Тијане Илић, који су правили модерне фризуре нашим великим и малим играчицама. Догађају су присуствовали и председник Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић и потпредседница за женску кошарку Ана Јоковић.

– Знате да увек покушавамо да направимо нешто ново, увек имам нове идеје. Неко сам ко се директно бави проналажењем талената, а како се каже „таленат никада не може да се сакрије“, одлучила сам да нађем таленте у фризерима. Један је мој фризер из Париза Томаж Жирар, велики француски уметник, други Тијана Илић која има сјајне медаље и резултате овде у Србији. На крају крајева, две земље које највише волим су прво моја Србија, а онда Француска. Они су ми некако били толико талентовани да сам донела одлуку да их спојим, да видимо шта могу да направе својом синергијом. Дошли су данас да се позабаве нашим репрезентативкама, њиховим стилом и фризурама, да покажу да су оне сасвим обичне девојке и жене као и све друге, да се решимо тих стереотипа да су кошаркашице мушкобањасте… Не, оне се зноје и дају све од себе на тренингу, а када изађу из свлачионице постају нормалне девојке које иду на кафу, код фризера, у салоне лепоте… Што је подједнако важно данас су ту и оне најмлађе. Овде смо окупили девојчице из свих клубова, из мог Института за женски спорт, Покрета, да буду са својим идолима и да одмах од малена схвате да је лепо на терену и да и оне наставе да живе тај неки живот као старије, посећују салоне лепоте, баве се својим изгледом и покажу да су лепе и женствене – објаснила је Марина Маљковић.

Селекторка Србије је истакла и изузетно интересовање девојчица за кошарку.

– Интересовање за кошарку је јако, јако велико… Институт за женски спорт, уз велику подршку Владе Републике Србије и Министарства, омогућио је да се девојчице потпуно бесплатно баве свим спортовима, који год изаберу, тако да имамо оне које покушају и рукомет, и кошарку, и атлетику… Подједнако се бавимо и њиховом школом, као што је пример данас, правимо психолошке и разне друге радионице. Имамо тим лекара, тим психолога, трудимо се на све начине да просто направимо здраву децу, у овом случају здраве девојчице са правим вредностима у Србији. Ово су стварно најпозитивније могуће приче, хајде да у овој земљи причамо о лепим стварима и пружимо могућност свима… Инсистирамо на томе да све буде потпуно бесплатно, да родитељи немају никакав изговор да не упишу дете на жељени спорт – закључила је селекторка Марина Маљковић.