Данас у 14.00 часова у швајцарском Мијеу, предргађу Женеве, у седишту ФИБА биће одржан жреб за квалификационе турнире за Олимпијске игре 2020. за сениорке и сениоре. Кошаркашки савез Србије на жребу у Мијеу представља потпредседница за женску кошарку Ана Јоковић.

Наша женска сениорска репрезентација Србије биће у другом шеширу, као домаћин једног од четири квалификациона турнира, заједно са репрезентацијама Француске, Белгије и Kине, које ће такође бити организатори квалификационих турнира који су на програму од 6. до 9. фебруара 2020. године. Дакле, данас ћемо сазнати које националне селекције ћемо почетко следеће године угостити у београдској „Дворани Александар Николић“. По три најбоље женске екипе са турнира обезбедиће пласман на Олимпијске игре у Токију 2020, осим у групама у којима буду САД и Јапан из којих у Токио иду по два тима, јер су се они већ пласирали на ОИ.

Када је реч о сениорима, Србија ће бити домаћин једног од турнира у новобеоградској „Штарк Арени“ и налази се у првом шеширу жреба са репрезентацијама Грчке, Литваније и Русије, што значи да са овим екипама не можемо да будемо на истом турниру. Наш тим, такође, неће играти против Хрватске, јер су и они организатори једног квалификационог турнира. Квалификациони турнири играју се од 23. до 28, јуна 2020. године, из сваког шешира биће жребана по једна екипа. потом се праве две групе од по три тима, а најбоље две иду у полуфинале.

Да би постојао баланс снаге између две групе унутар једног турнира, организовано је да шешири број 1, 4 и 5 попуњавају А групе на турнирима, док ће тимови из шешира 2, 3 и 6 упадати у Б групе. Потом ће се одредити такмичарски бројеви тимова. Србија ће бити у А групи турнира који се игра у Београду и јасно је да неће играти против тимова из првог шешира, као и против Хрватске и Канаде који су такође домаћини. Грчка и Русија ће из првог шешира управо ићи код Хрвата и Канађана где су слободна места у А групама. Из другог шешира ће сви тимови жребом бити распоређени редом у Б групе, док ће из трећег шешира Порторико морати да избегне групу у коју је претходно извучен Бразил због географских принципа. Што се четвртог шешира тиче, зна се да ће Немачка бити на турниру на којем се налази нека од земаља из Америке. Из петог шешира принцип је да Мексико не буде у групама у којима су тимови из Америке. Што се шестог шешира тиче, Уругвај неће моћи да буде извучен у групу у којој репрезентација из Америке.

Само победници квалификационих мушких турнира избориће учешће на ОИ у Токију.

Директан пренос жреба можете пратити на YouTube каналу ФИБА на адреси