Дејан Мијатовић боравио је од 31. марта до 7. априла у Минхену. Тренер свих млађих категорија КСС био је гост Бајерна и Светислава Пешића, имао прилику да се упозна са амбициозним пројектом клуба из Баварске, присуствује тренинзима и сазна више о филозофији и раду једног од нашим најбољих струњака. Мијатовић је био гост на утакмици Бајерна против Макабија у Евролиги и на гостовању у Улму у оквиру Бундеслиге.

– Било је ово нека врста стручног усавршавања, на чему дугујем велику захвалност Дејану Бодироги и Драгану Тарлаћу. Идеја је била да се што више упознам са моделом рада Светислава Пешића, јединим стручњаком који је био првак Европе са свим млађим категоријама, кадетима, јуниорима, омладинцима. Шампион света са чувеном генерацијом из Бормија 1987. Стручњаком који у својој трофејној колекцији нема само олимпијску медаљу – истиче Мијатовић.

Тренер свих млађих репрезентативних селекција КСС био је фасциниран организацијом и условима које има кошаркашка секција славног фудбалског клуба:

– Све је доведено до перфекције у самој организацији клуба. Сваки члан тима има тачно зацртане задатке до најситнијих детаља. Ради се о веома амбициозном пројекту на дуге стазе. Већ прве сезоне Бајерн је стигао до Топ 16 фазе Евролиге и дуго се борио за пласман међу најбољих осам. Светислав Пешић је ударио темеље репрезентативне кошарке у Немачкој, довео их до крова Европе и нема дилеме да ће у блиској будућности нешто слично урадити са Бајерном. У то у Баварској нико не сумња.

Дејану Мијатовићу није било потребно превише времена да схвати зашто се Пешићу толико верује и зашто се баш свака његова реч упија и поштује.

– У време кад сам био у Минхену, Бајерн није био у идеалној ситуацији. Испали су из Купа, очекивала их је утакмица са Макабијем, пета у последњих десет дана. Екипу је требало подићи, вратити јој самопоуздање. Требало је само видети колико Пешић улаже енергије, разговара са сваким појединцем, обраћа пажња на најситније детаље у разним анализама и колико се напорно ради да би се дошло до реакције екипе. Оно што је најзначајније не одустаје се од филозофије, раније успостављених принципа игре у одбрани и нападу. То је светиња у коју сви верују да ће им на крају сезоне донети успех. Принцип, па креација, никако обрнуто.