Јуниорска репрезентација Србије донела је бронзану медаљу са Европског првенства за играче до 18 година у Београд и заокружила, може се слободно рећи, успешно лето када су млађе мушке селекције у питању. Кадети су такође освојили бронзу, док је младе до 20 година један шут делио од медаље. Можда и најпозванији за разговор о акцијама младих мушких селекција је Дејан Мијатовић, селектор бронзаних јуниора, који је водио кадете до априла и универзитетску репрезентацију на припремном турниру у Кини за Универзијаду у Казању наредне године, где је освојено друго место.

– Од децембра месеца кроз разне акције погледано је око 700 деце рођених од 1992. до 1997. У склопу новог концепта, у којем су важну улогу имали потпредседник КСС Дејан Бодирога и директор мушких селекција Драган Тарлаћ, организована су окупљања кандидата за репрезентације сваког месеца како би се проверила форма играча. Циљ нам је да радимо на транзицији младих играча у сениорску конкуренцију, пошто ту доста губимо. Мора да се ради на излазности, јер им је потребна сениорска кошарка. То се најбоље видело на примеру хрватског играча Дарија Шарића, који је пре Европског првенства у Литванији одиграо доста утакмица у Евролиги и Јадранској лиги, и није ни чудо што је био доминантан. То су нијансе које праве разлику. Не желимо да се заклањамо иза медаља, иако смо свесни да радимо у земљи у којој се успеси подразумевају због свега што наша кошарка представља, већ нам је најважније да створимо систем у којем ће се одвојити стваралачки развој од такмичарског дела. Доста тога је урађено у првој години и велику заслугу за то имају председник КСС Драган Ђилас, генерални секретар КСС Андрија Клеут, као и већ спомињани потпредседник Дејан Бодирога и директор свих мушких селекција Драган Тарлаћ, који су донели нов моменат и морамо их чувати – истакао је Дејан Мијатовић.

Велику улогу, ако не и одлучујућу у развоју младих играча имају клубови, са којима је Дејан Мијатовић ове године имао коректну сарадњу.

– Добро смо сарађивали са клубовима. Директоријум лиге је одлагао неке утакмице због репрезентативних акција. Генерално у клубовима нема стрпљења. Морају да се трансформишу, да лига буде развојна, како би се млади играчи развијали и играли сениорске утакмице. Посебно треба да се ради на карактеру, да знају да победе и када им не иде добро, као и односу према раду. Циклус у клубовима је најважнији и морају да имају правилан развој. Такође морамо да дигнемо центре у унутрашњости, који су производили играче. Тренери су важне карике у свему томе и треба им вратити достојанство. Важно је напоменути и наше судије, које су судиле финала Европских првенстава у три категорије, што довољно показује да наша кошарка и даље ужива велики углед – напомиње Дејан Мијатовић .

Дејан Мијатовић је за крај разговора искористио прилику да се поред руководства КСС, у првом реду захвали најближим сарадницима на свој помоћи коју су му пружили и када су надоместили његове изостанке због других обавеза, као и свим селектираним играчима, који и даље остају кандидати за репрезентативне селекције и који су будућност српске кошарке.