Данас је у „Кући кошарке“ одржана конференција за медије поводом 10. Међународног меморијалног турнира „Драгиша Шарић“, који ће бити одржан од 24. до 26. новембра у Београду, у дворанама „Визура“ и „Мастер“.

Гости и говорници су били генерални секретар КСС Дејан Томашевић, наш прослављени тренер Душан Ивковић, легендарни асови Дражен Далипагић и Срећко Јарић, Блажо Стојановић, Јасна Милосављевић, потпредседник Светске ветеранске организације ФИМБА Џејмс Свини и један од главних организатора тунира Мишко Марић.

Присутне је први поздравио генерални секретар КСС Дејан Томашевић.

– Осећам се као да најављујем Европско првенство, али овај догађај је по броју екипа које окупља далеко већи и озбиљнији, доказ да кошарка памти играче, људе који су је стварали и градили, то је показатељ и да има будућност… Драго ми је што у улози домаћина могу да поздравим све вас, јако је добро да овај турнир и сећања на Драгишу не да нису замрли, већ постају све озбиљнији. Доказ је што се појављују људи који су препознали труд, па и са комерцијалне стране желе да помогну. Пре свега, морам да позравим све учеснике, људе који ће доћи… Чуо сам да ће и Раза Муајновић бити међу гостима… Одрастао сам гледајући Разу, као и све ове легенде које су данас са нама. Посебно бих желео да поздравим људе из „Тиквеша“ који су са нама и још једном позовем љубитеље кошарке да за викенд буду на овом турниру.

Ове године, на „Меморијалу Драгиша Шарић“ учествоваће рекордних 59 екипа, а нешто више о техничким стварима рекао је Мишко Марић.

– Турнир је све већи и већи, одржавамо сећање на нашег друга Шару и драго ми је што растемо. Ове године ће учествовати 59 екипа, највише из бивше Југославије, али и Словачке, Турске, Израела, Америке, Енглеске, Немачке… Велико је задовољство што су ту и легенде наше кошарке, због којих је овај спорт постао број један у нашој земљи.

Испред женског дела турнира говорила је некадашња репрезентативка Јасна Милосављевић.

– Од 2012. ветранке су део ове приче, надам се да ћемо бити и даље у што већем броју, да ће већ следеће године учествовати и више женских екипа. Ипак смо у мањини у односу на мушке екипе. Шару сам лично познавала, био је диван човек, па тек онда кошаркаш, а то се види по овако великом броју људи који долазе на овај трунир.

Блажо Стојановић је такође био почаствован што учествује у овој причи.

– Не могу да се сврстам у легенде које седе са моје леве и десне стране, дао сам мали допринос и учесник сам овог турнира. Шарић је, нажалост, рано отишао, али свака част његовим друговима. Овај трунир је малтене Европско првенство. Не заборвљамо наше другове који су играли на сама. Част је што 59 екипа долази код нас у Београд.

Дражен Далипагић је у шали рекао да увек каже да неће ништа да прича, али, ипак, нешто каже.

– Нећу да причам него ћу само дати подршку овом турниру, јер се ради о Шарићу. Са њим нисам играо, али сам га познавао и био је одличан момак и зато сваке године долазим овде…

Бивши ас Срећко Јарић је учествовао од првог турнира…

– Учесник сам свих десет турнира, нисам знао да је прошло већ десет година од првог. Шарић није освајао олимпијске медаље, али је освојио наше срце и остао у нашим сећањима.

Американац Џејмс Свини, потпредседник Светске ветеранске организације, био је одушевљен.

– Ово је пети пут да гостујем у Србији, сваки пут када дођем осећам добродошлицу. Сјајна ствар у вези кошарке је што је она међународно братство. Ово је за мене велика част, хвала што сте ми дозволили да седим поред легендарног тренера какав је Душан Ивковић.

Један од највећих кошаркашких тренера свих времена Душан Ивковић годинама подржава овај Меморијал. Света Јаневски, власник винарије „Тиквеш“ који је помогао турнир као спонзор, уручио је Дуди Ивковићу специјалну плакету.

– Предати плакету човеку који је и после 60 година још активан у кошарци заиста годи… Ми обично заборављамо, мислимо да од нас почиње свет, али ви сте успели да останете на површини и хвала велико што сте оставио пуно позитивног…

Ивковић је добио и „персонализовано“ вино.

– Ово морам да чувам… – додао је Ивковић и рекао: – Велика ми је част да сам имао срећу да будем тренер Драгиши Шарићу, као и већини наших легенди које седе овде. Поносан сам, као и сви ми, што смо окупили 59 екипа и ови корени ће бити све дубљи и дубљи како време буде пролазило.

Плакете захвалности су добили и доајен спортског новинарства Властимир Игњатовић, легендарни судија Александар Обркнежевић и гост из САД Џејмс Свини.