У „Кући кошарке“, данас је одржана конференција за медије, а повод је била сјајна вест која је у уторак стигла из седишта ФИБА у Женеви, да ће Србија бити домаћин једног од три квалификациона турнира за Олимпијске игре у Рију.
Присутни су били председник Кошаркашког савеза Србије Драган Ђилас, в.д. генералног секретара и потпредседник за такмичење Дејан Томашевић и потпредседник КСС за маркетинг и финансије Андрија Клеут.

Бројним новинарима обратио се први човек Савеза Драган Ђилас.

– Верујем да ћемо квалификациони турнир организовати на највишем могућем нивоу и да ћемо бити добри домаћини, како је било увек када су се такмичења одржавала у Србији. Очекујем да будемо добри домаћини и да се пласирамо на Олимпијске игре. Сви смо прижељкивали, надали се и веровали да ћемо добити организацију. То је заиста велико признање за нашу кошарку и све оне који су деценијама градили углед наше кошарке – рекао је Ђилас.

Квалификациони турнири одржаће се од 4. до 10. јула 2016, а поред наше земље домаћини ће бити Италија и Филипини. На сваком турниру учествује по шест екипа, које ће бити подељене у две групе са по три тима и играће по лигашком систему, а онда ће се играти полуфинале и финале. Само победник ће изборити пласман на ОИ.

– После четвртог места на Европском првенству отишли смо на пријем код председника Владе Александра Вучића. Питао нас је колико би коштала организација квалификационог турнира за ОИ. Када смо одговорили два милиона, одмах је рекао да ће држава то да обезбеди. Дугујемо захвалност влади Србије, као и министру спорта и омладине Вањи Удовичићу. Хвала и генералном секретару ФИБА Патрику Бауману, који је био најзаслужнији што је овог пута победио спортски критеријум у односу на финансијски. Понудили смо 2.5 милиона евра као котизацију, а није тајна да су неке земеље понудиле и дупло већу суму, али не могу да износим имена тих земаља… Тај износ је огроман и он је у рангу као да смо хтели да се пријавимо за домаћинство једне групе Европског првенства, али мислим да су много већи догађај квалификације за ОИ него само група ЕП.

Ђилас се захвалио и „Поштанској штедионици“ која је дала кредит КСС за котизацију, а та средства ће бити рефундирана из републичког буџета.

– Пошто је та сума из буџета, трудићемо се да сами покријемо све остале трошкове самог турнира, који нису мали и требало би да износе око 700.000 евра. Они подразумевају смештај екипа, људи из ФИБА, обезбеђења, медицинске заштите, превоза, али очекујемо да ћемо те трошкове покрити од карата и спонзора… Ово такмичење треба да буде доступно свима који желе да дођу да гледају наше момке. Цене карата биће одређене наредних дана, а сада само могу да кажем да ће најјефтинија улазница бити 400 динара. Мислимо да је та цена прихватљива… Наравно, и да најјефтинија улазница кошта 1.000 динара, мислим да бисмо све карте продали, што видите и по ватерполу. Хвала и нашим људима у ФИБА Бори Станковићу, Зорану Радовићу и Предрагу Богосављеву са којима смо интензивно комуницирали претходних дана и који су нам помогли да људи који тамо седе са њима схвате да можемо квалитетно да организујемо тај турнир, пошто су нас, када смо се пре шест месеци пријавили, многи подругљиво гледали и питали шта ми ту тражимо.

Председник Ђилас је подвукао и да не мисли да се Србија већ пласирала на ОИ самим тим што ћемо бити домаћини турнира.

– На последњих десетак Европских првенстава домаћин никада није тријумфовао, са изузетком Немачке, које је све изненадила. Тај притисак домаћинства ће постојати и биће и на нашим играчима, али верујем да имамо квалитет да прођемо на Олимпијске игре и да се тамо боримо за медаљу. Највећа корист организације овог турнира је што ће грађани Србије бити у прилици да у својој земљи гледају наше кошаркаше на званичним утакмицама, јер не видим да ћемо у скорије време бити у прилици да организујемо неко велико такмичење, јер би, на пример, за организацију завршнице Европског првенства морали да положимо десет милиона евра у ФИБА, а то је за нас превелика сума. Играчима ово пуно значи, што су неки већ показали реакцијама. Надам се да ће нас обрадовати пласманом на ОИ.

Први човек наше игре под обручима осврнуо се и на предстојећи жреб за квалификационе и олимпијске турнире.

– Учесници турнира биће одређени жребом, који ће се одржати у уторак 26. јануара у Женеви. Екипе ће бити подељене у „шешире“ према рангирању ФИБА. Према информацијама које имамо, Србија би требало да буде у првом „шеширу“ са Француском и Грчком, тако да те екипе неће моћи да нам буду противници у Београду, као ни Италија и Филипини који такође организују турнире. Међу 18 учесника су уврштени и Летонија, Хрватска и Турска, што значи да долазе у обзир да играју са нама у Београду. Групе ће извлачити бивши кошаркаши Хорхе Гарбахоса и Радослав Нестеровић, као и наша репрезентативка Ана Дабовић. Дакле, обезбедили смо да будемо домаћини и да Ана извачи групе, а на њој је да обезбеди да нас заобиђу јаче репрезентације и да имамо што лакши посао у Београду – уз осмех је завршио председник КСС Драган Ђилас.