Миран дан за „орлове“, пред велико полуфинале Европског првенства у Истанбулу, у коме ће наши репрезентативци у петак 15. септембра од 20.30 сати покушати да врате Русима дуг за пораз у групној фази такмичења (72:75).

Селектор Александар Ђорђевић и крило Владимир Лучић изашли су пред новинаре у хотелу „Полат Ренесанс“, а главна тема је, наравно, било сутрашње полуфинале.

– Нећу више да причам о утакмици против Италије… Играмо против Русије, захтевног противника, изузетно су спремни, то је најбоља екипа Русије у претходних неколико година. Имају сјајне и искусне евролигашке играче, Шведа као лидера, Мозгова који им даје снагу и предност под кошем. Утакмицом у групи нас нису изненадили, али су, ипак, први кренули на нас, истерали нас из наших принципа и наше игре. Задатак за играче ће бити да уђу у ову утакмицу спремни, физички и ментално. Извукли смо поуке из претходног меча са Русима, играчи су се после тог пораза сами сакупили у соби, одржали састанак без наше инцијативе. Сјајно је да имају такву жељу, то је изразити квалитет који нам даје веру. Екипа Русије је амбициозна. Подбацили су само против Летоније, која се издигла у том моменту. На нама је да се концентришемо, да окренемо мисли ка томе шта нас чека сутра. Данас је дан који ћемо искористити да се одморимо, уз лагани тренинг поподне. Сутра ћемо прећи на тактичку припрему утакмице, али мислим да већ знамо где су нам биле грешке и како да уђемо у полуфинале.

Кажу да није лако победити истог ривала два пута на истом првенству…

– То су неке крилатице, али надам се да то важи у овом случају. Тражимо своју снагу у томе што добро реагујемо на грешке из претходне утакмице. Играчи добро прихватају савете, а и сами налазе решења. Не треба само на то да се ослонимо, треба да будемо сигурни у себе, храбри, свесни где смо… Једна утакмица нас дели од медаље. Без неких претераних и дубоких мисли, само треба да играмо своју игру…

„Орлови“ су против Италијана имали лепо подршку са трибина.

– Хвала нашим навијачима, пуно значи подршка… И они су добар део наше игре. Имамо доста захтева за карте. Надам се да ће их доћи још више, јер знам да воле да гледају ове момке. Најбоља подршка им је долазак. Лепо је време овде…

О повреди Бранка Лазића…

– После Летоније му се појавио бол, имао је неугодан контакт у завршници утакмице. Од доласка је овде под константним терапијама. Када није могао више ни да изађе у шетњу, отишао је на магнетну резонанцу. Утврђена је мала руптура мишића, не знам тачно ког, али му то онемогућава да буде са нама. Да куцнем у дрво, сви остали су у реду…

О предстојећим искушењима говорио је и наш репрезентативац Владимир Лучић, који се прво осврнуо на победу у четвртфиналу.

– По договору смо ушли у меч агресивно, од самог почетка наметнули ритам који Италијани нису могли да испрате 40 минута. У другом полувремену је Богдан као лидер убацио одлучујуће шутеве, вратио нас на двоцифрену предност. Има довољно времена између утакмица да се опоравимо… Истина је да смо припреме изгурали са мање од 13-14 играча, али физички смо спремни да реагујемо у полуфиналу, а ја се надам и касније. Нисмо још тактички спремали утакмицу, али у прошлој сам ја био задужен за Курбанова и Фридзона. Мислим да сви наши спољни играчи могу да чувају њихове, од плеја до тројке… – јасан је Лучић.