Дан уочи почетка Светског првенства у Kини, селектор репрезентациеј Србије, Александар Ђорђевић је на конференцији за медије у Фошану, говорио о шансама нашег националног тима на турниру, здравственом стању у екипи, као и о очекивањима пред прву утакмицу у групи.
Представнике медија је занимало мишљење селектора, може ли Србија до златне медаље?
– Видећемо на крају. Овде смо да будемо скромни такмичари и такви морамо да останемо. Да будемо свесни да имамо нека имена у тиму, али док такмичење не почне, то је све само у ваздуху. Желимо да будемо најбољи, да будемо до краја у игри. Имали смо неких физичких проблема, али и поред тога одрадили смо добре припреме –истакао је Ђорђевић.
О односу играча према обавезама у националном тиму, селектор је рекао:
Свесни смо свега, имамо искусну екипу. Пет-шест година смо заједно, у готово истом стручном штабу и с играчима. Није важно оно што очекујемо, већ оно што можемо да направимо. Ми смо такмичари, покушаћемо да добијемо сваку утакмицу.
На констатацију новинара да су Сједињене Америчке Државе имале велики број отказа у тиму, због чега се повело питање њихове жеље да играју за националну селекцију, као и чињенице да Србија на овом првенству тих проблема нема, селектор је одговорио:
То је чињеница. Али, САД ће имати свакако 12 јако квалитетних играча и најбољег селектора у овом тренутку Грега Поповича, стручњака с огромним искуством. Сви се угледају на Американце, на њихову кошарку. Све ривале поштујем на исти начин. Нећу да гледам у тањир других тимова. Гледамо како да немамо проблем у нашем тиму – каже Ђорђевић и подсећа. – Имали смо претходних година тих проблема, сада су сви врло озбиљни, одговорни. Успели смо да извучемо јак одзив играча.
О прогнозама које Србији додељују улогу фаворита на турниру, селектор каже:
– Нисмо фокусирани на те ствари. Људи само виде крајњи производ, односно утакмицу, а ми иза себе имамо цео процес. Прво мора да се дође до Светског купа, па да играмо прву утакмицу у групи, па да онда дођемо до краја. Прогнозе ме не интересују, знам квалитет бројних екипа, не бих некога да заборавим. Мирно, паметно, полако, не смемо да журимо. Очекујем да у наредне две недеље и који дан будемо на 100 одсто.
Први ривал је Ангола, а Србија ће меч дочекати без Немање Бјелице.
У четвртак смо имали кратак видео састанак, у суботу имамо главни састанак. Максимална припрема, чека нас озбиљна утакмица. Велики смо професионалци, морамо да решимо у своју корист. У суботу ћемо играти само без Бјелице. Он ће одрадити јак индивидуални тренинг у суботу пре утакмице, али неће бити спреман за сусрет с Анголом. Морамо да водимо рачуна о неким стварима, моменту у којем се ове ствари догађају, да мало смањимо гас. Да је завршница турнира Бјелица би био први који би рекао да жели да игра и да нема проблема. Овако морамо да размишљамо унапред – рекао је селектор и додао.- Има проблем са цистом која му се јавља у пределу колена, зато водимо рачуна. Али, решили смо тај проблем, зато није играо у Kини. Превентивно смо реаговали.
Осим Бјелице одређених проблема претходних дана имали су Богдан Богдановић и Владимир Лучић.
Сви једва чекамо да крене. Дан пред такмичење је увек тако. Причали смо о томе и у хотелу. Богдановић је имао проблема с леђима, зато је морао да одмори у последње две утакмице у Kини. Лучић је данас одрадио други тренинг после ударца који је претрпео против Литваније, у четвртак му је био први тимски тренинг који је одрадио – истакао је Ђорђевић.