Србија у среду од 20.30 часова у истанбулској дворани „Синан Ердем“ игра меч четвртфинала Европског шампионата против Италије. Селектор Александар Ђорђевић у уторак поподне је отворио крај тренинга „орлова“ за српске новинаре…

– Знамо сви колико је ова утакмица тешка и значајна. Спремни смо, мислим да знамо начин на који морамо да играмо са Италијом. То мора да буде добра физичка борба, изузетна концентрација, да им не дајемо њихове „само ноге на земљи па тројка“ шутеве. Изузетно су расположена шутерска екипа са лидерима Белинелијем и Датомеом, који имају НБА искуство. Они су њихова највећа предност. Међутим, имају и плејмејкера на позицији четворке Мелија, преко кога много тога решавају. Постоје одређене ствари око којих морамо да водимо рачуна – рекао је Ђорђевић. – Ипак, ово су утакмице у којима ћемо, ако будемо водили рачуна о сваком детаљу противника, заборавити наше ствари. Морамо да верујемо у себе, да будемо храбри, јединствени, да изађемо на терен као екипа и да пружимо све од себе.

Наш национални тим славио је против Италијана на „Акрополис купу“, непосредно пред старт ЕП.

– Надам се да неће бити исти исход као са Русима. Старо је правило да је на једном првенству много тешко победити два пута исти тим. То раде само врхунске екипе. Ми смо се пре петнаестак дана сусрели са њима, али то неће баш имати много везе када причамо о овом мечу. Они нису били иста екипа, а ни ми. То је само једна епизода која не би смела да нас оптерећује.

После утакмице са Мађарском, селектор је истакао да су играчи превише фокусирани и да би морали мало више да уживају у игри.

– Једно смо добро урадили, победили смо, били смо концентрисани. Ако се сећате, две утакмице на прошлом првенству у Лилу, осмину финала и четвртфинале, исто смо одиграли стегнути. Међутим, постоји и противник који игра своју игру, тражи победу против доброг тима који има одређену тежину и име. Те утакмице су лакше за екипе које нису фаворити. Овде, против Италије, нисмо, нити имамо право да се сматрамо фаворитима. Али, морамо да будемо сигурни у себе и да знамо шта хоћемо.

О Италијанима, само речи хвале…

– Велики респект према Етореу Месини, један од највећих европских тренера. Са моје стране – велико поштовање. Италијани су пре две године испали од Литваније на једну лопту. Била је феноменална утакмица. У оваквим тренуцима, традиција и нешто што неко има, или нема, све се заборавља. Историја се мења и пише јер имаш велику шансу да то урадиш… – рекао је Ђорђевић.