Селектор сениорске репрезентације Србије Александар Ђорђевић одржао је у среду 22. новембра конференцију за медије поводом почетка квалификација за Светско првенство 2019. у Кини. Србија ће у петак 24. новембра од 20.00 часова у дворани „Александар Николић“ дочекати Аустрију, а три дана касније у истом термину угостиће Грузију.

– Сви схватамо шта је пред нама… Свака следећа утакмица је најважнија за кошаркашку репрезентацију Србије, ми на то тако гледамо. У кратком периоду морамо да дођемо до неких аутоматизама потребних да одиграмо мечеве на одређеном нивоу. Потребна је и помоћ публике за ове нове, нешто млађе играче. Са играча би требало скинути шампионско бреме, сви они су дошли да представљају национални тим са великом жељом. Знају кога представљају, нема потребе да им и ја додајем још 20 кила на њихова леђа. Нема рецепта како то урадити, али сигурно је да би требало са доста приче и њиховог разумевања. Сви имају велику жељу и из тога треба тражити игру и резултат. У предстојећим утакмицама није толико битна игра, већ резултат. На нама је да одговоримо на најбољи начин. Увек постоји велика разлика између победника и ових других. Ови други увек нађу разлог, а ови први кажу разлог, па нађу решење – рекао је Ђорђевић.

Селектор је истакао да репрезентација у предстојеће утакмице улази са апсолутно највећим респектом за противнике, као и да је све преусмерено и урађено да се играчима олакшају приступ и саме утакмице.

– Свима њима је опис посла кошаркаш, они су професионаци. Није потребно да покажу своју најбољу индивидуалну игру, већ да крену од нечега мањег и да дају допринос екипи. Сви играчи који су позвани за утакмице против Аустрије и Грузије су апсолутно заслужили позив. На њих рачунамо, све их дуго пратимо, неки су играли у млађим репрезентативним селекцијама. Пре одласка на ЕП рекао сам да идемо тамо са најбољих 12 који могу и желе да играју, што је и сада случај. Има повређених играча, неки су у форми, неки је траже, али, као што сам и њима река, сви сте ви репрезентативци Србије и заслужено сте овде. Тако се осећајте и то „сручите“ на терен.

На питање да ли ће састав за меч против Грузије бити промењен ако се прикључи неко од играча из евролигашких клубова, селектор је рекао:

– Ови играчи су сада тренутно ту, а за следећу утакмицу, отом потом… Ова два дана су нам важна као два месеца. Не знам да ли је позивање нових играча уопште добра ствар. У овом тренутку ми смо ти који играмо, од ових 14 играча ће 12 изаћи на терен и браниће боје Србије против Аустрије. После тога имамо дан и по да спремимо следећу утакмицу. Ако у дан и по будемо доводили нове играче, ту су проблеми са клубовима, које разумемо. То су и проблеми играча и проблеми тренера. Сви се бавимо послом у коме имамо одређену обавезу и професионалну одговорност према људима и клубовима који нас ангажују током сезона. Сви смо затечени у смислу да не знамо како ће све то да изгледа…

Ђорђевић се осврнуо и на Владимира Штимца, који је завршио репрезентаитвну каријеру.

– Он је већ у свлачионици после финала ЕП обавестио све нас о својој одлуци и то је нека мода која се мени не свиђа – рекао је Ђорђевић уз осмех и додао: – Помешане су ми емоције, али имам разумевање за такве одлуке и сви ми то морамо да прихватимо. Њему велико хвала, сваки пут је био спреман да да 100 одсто себе за национални дрес. Он је велики пример односа српског играча према дресу националне селекције. Радом и односом према националном тиму у последњих пет-шест година, направио је велики искорак у каријери.

Новинарима се обратио и капитен националног тима Милан Мачван.

– Много нам је драго да смо се опет окупили. На нама је да се што боље спремимо за мечеве са Аустријом и Грузијом који нису нимало наивни противници, као што се на први поглед можда чини. Верујем да ће, како време буде пролазило, бити лакше с обзиром на то да има доста играча. Млади играчи су свесни озбиљности и ситуације у којој се налазимо и нису без искуства. Неће бити проблема да се уклопе и да се прикажу у најбољем могућем светлу – рекао је Мачван.

ЦЕНЕ ПОЈЕДИНАЧНИХ УЛАЗНИЦА

Још данас се преко www.eventim.rs могу купити пакети улазница за обе утакмице, док ће од четвртка у продаји бити појединачне улазнице, а у петак и понедељак, на дан утакмице, карте ће моћи да се купе и на благајни дворане “Александар Николић“.

Цене појединачних улазница су:

Трибине – 300 динара

Партер Б и Партер 4 – 450 динара

Плава и Бела ложа – 600 динара

Други ред столица поред терена – 5.000 динара

Први ред столица поред терена – 6.000 динара