Репрезентација Србије одржала је данас у дворани у Вухану тренинг пред одлучујући меч са Шпанијом (недеља 8. септембар у 14.30 сати) за прво место у Ј групи Светског првенства у Кини.

Селектор Александар Ђорђевић говорио је пред многобројним српским новинарима о утакмици која одлучује и о томе да ли ће наш тим на четвртфинални меч путовати као првопласирани у групи му Шангај или као другопласирани у Донгуан.

– Најважнија и најтежа утакмица до сада… Најзахтевнија сигурно… Шпанци свако такмичење крену у слабијој форми и онда се подижу. То већ годинама раде, плански или не. Причајући са Скариолом, није баш плански овога пута, али је тако. Имају велико искуство, сјајне лидере који воде игру попут Љуља и Рубија. Руди Фернандез има искуство, Пау Рибас ради посао са клупе. Наравно, уз сјајног Марка Гасола, браћу Ернангомез и Клавера, то је одлична репрезентација. Играју много снажно, физички, на ивици фаула као и увек. Морамо да будемо спремни да бисмо урадили оно што очекујемо.

И Србија је последњих година подизала форму на великим такмичењима…

– И сада ћемо… – рекао је Ђорђевић. – Зависи шта кажемо да је одлично. Ранијих година смо говорили да и изласком на загревање, већ говором тела и ауторитетом покажеш зашто си дошао. И тако утичеш мало на противника. Када су слабије репрезентације оне трпе, али када су јаче оне играју са више поноса, снаге и знања. Биће теже сада…

Селектор је својевремено рекао да је циљ да се победи Шпанија…

– То је била моја мала метафора и мислим да су је сви схватили. По мом мишљењу они су били доминантна европска репрезентација, играли фантастично, почевши од старијег Гасола.

Некада су они јурили нас и желели да нас увек победе што убедљивије? Да ли и ми то сада желимо?

– Ми прво хоћемо да победимо. Како и на који начин, са коликом разликом, мање је важно. Само да идемо сигурни у себе и начин на који играмо, да наставимо у истом ритму. Ништа специјално није потребно. То што је било, било је. То су ствари које се циклично мењају. Овај циклус можемо да означимо на неки начин, тако размишљамо.

Шпанци играју врло добро дефанзивно.

– Постоје играчи који раде одличан дефанзивни посао, попут Ориоле, Клавера, млађег Ернангомеза и играча који улазе са клупе. Неке утакмице које су у групи играли против Ирана и Туниса, Кино Колом је ушао са клупе као трећи плејмејкер и повезао их, али, тај њихов одбрамбени фајт је њихов заштитни знак већ годинама. Знају како да извуку фаул, како да финтирају, ту су мајстори Руди Фернандез пре свих, али Рубио, Ривас и Љуљ играју веома добру одбрану. То је супер изазов и долази у правом тренутку – рекао је Ђорђевић.